Frode Berg er tilbake i Norge

Lørdag kveld klokken 20.20 landet spiondømte Frode Berg (63) endelig på norsk jord etter 711 dager i Russland. Det bekrefter kilder overfor Aftenposten.

Dette finskregistrerte privatjeten sto lørdag kveld parkert på flyplassen i Vilnius i Litauen. I 18.40-tiden tok det av og satte kursen nordvestover.

En fortumlet, men glad Frode Berg landet lørdag kveld på den militære flyplassen på Gardermoen. Han er ifølge sin advokat ikke blitt debriefet ennå.

Advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at Frode Berg kom sammen med ham til Gardermoen lørdag kveld.

– Han er fortumlet, men fattet, sier advokaten til NTB.

Berg kom fra Litauen med privatfly. Norske myndigheter fulgte Frode Berg da han tok sine første steg på norsk jord etter nesten to år i fengsel.

– Jeg ser frem til å få møte familien de nærmeste dagene, sa den tidligere norske grenseinspektøren i en Facebook-video lørdag.

Berg fotografert i et glassbur i rettssal i Moskva i april 2019. Berg ble funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 år i et høyrisikofengsel. Dommen ble ikke anket.

Nå får han endelig mulighet til det. Han vil bli møtt av sin kone Anita Berg og hans datter Christine Berg. De har ventet på Grand hotell i Oslo siden fredag.

Familien har bare snakket med Berg i tilsammen fem timer i løpet av de over 700 dagene han har sittet fengslet. Bergs hverdag har vært en tomannscelle på 7,9 kvadratmeter i Lefortovo-fengselet til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Datteren Christine har fortalt at hun har hatt en liten prat med faren etter løslatelsen.

Skjermes

– Berg vil nå skjermes et par dager, skriver Risnes i en tekstmelding.

I noen timer var det ingen som visste om Berg virkelig var i flyet som tok av fra Vilnius ved 18.40-tiden. Flyets ferd kunne følges på flere nettsteder, og mange pressefolk var på Gardermoen lørdag kveld.

Flyet landet imidlertid inne på den militære delen av flyplassen, dermed var det umulig å se hvem som kom ut.

Etter kort tid kom imidlertid meldingen fra advokat Risnes om at Berg virkelig var tilbake på norsk jord, etter to år i russisk fangenskap.

Dette finskregistrerte privatjeten sto lørdag kveld parkert noen timer på flyplassen i Vilnius i Litauen før det tok av igjen. Det antas å ha fraktet Frode Berg tilbake til Norge.
Les også

Frode Berg er overlevert til norske myndigheter

Benådet fredag

Berg ble benådet av russiske myndigheter fredag. Like etter ble han overlevert til norske myndigheter i Litauen, etter en utvekslingsavtale mellom Norge, Russland og Litauen.

Han skal ha fått legetilsyn etter å ha blitt utlevert.

Frode Berg avbildet lørdag, sammen med Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik (f.v.), advokat Brynjulf Risnes og UDs representant Snøfrid Emterud.

Til lørdag ettermiddag har Berg trolig vært i Litauen sammen med sin advokat Brynjulf Risnes, som torsdag ble fraktet til Litauen i påvente av å ha blitt sluppet ut. Han har også hatt selskap av Norges ambassadør til Litauen, Karsten Klepsvik.

Berg ble tidligere i år ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland. Dommen ble ikke anket. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017. Han har ikke innrømmet spionasje, men å ha fraktet penger til Russland.

Bildene av den gråtende, godt voksne grenseinspektøren i et bur i en russisk rettssal har gjort sterkt inntrykk hjemme i Norge.

Berg på fengslingsmøtet i Lefortovo-domstolen 3. mai 2018.
Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fortalte fredag kveld om overleveringen av spiondømte Frode Berg i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo.

– Det har vært tøft

Fredag uttalte Berg seg for første gang siden løslatelsen på en Facebook-video.

– Hei. Da er jeg endelig ute av Russland etter to års ufrivillig opphold i Lefortovo-fengselet i Russland, startet Frode Berg på advokat Brynjulf Risnes’ Facebook-side.

– Det her var jeg ikke forberedt på. Det har vært tøft, sier han.

Videoen var ett minutt lang. Berg takket for støtten og sa at to år i russisk varetektsfengsel har vært en tøff påkjenning både for ham og familien. Han har også varslet at han vil holde en pressekonferanse «i nærmeste fremtid». Bergs advokat Risnes har uttalt TV 2 at denne pressekonferansen vil bli avholdt tidligst på tirsdag, trolig i Oslo.

Tatt imot av en gruppe nordmenn

Frode Berg ble overlevert på grensen mellom den russiske eksklaven Kaliningrad og Litauen fredag. En gruppe bestående av blant annet Norges ambassadør til Litauen, Karsten Klepsvik, Bergs advokat og en tjenesteperson fra den norske ambassaden skal ha tatt imot ham.

Løslatelsen skjer etter at de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko tidligere fredag ble benådet av Litauens president Gitanas Nauseda.