Gigantfeltet Johan Sverdrup åpnet i dag

Har begynt å pumpe opp olje og gass.

Equinor har nå fire oljeplattformer i drift på Johan Sverdrup-feltet.

Oljefeltet Johan Sverdrup som ble godkjent i 2015, åpnet lørdag – to måneder før det opprinnelig var planlagt. Dette er ifølge Equinor det største prosjektet på norsk sokkel siden 1980-tallet.

Når det når topproduksjon etter andre byggefase i 2022, kan feltet stå for rundt en tredjedel av all oljeproduksjon i Norge.

– Produksjonsstart fra Johan Sverdrup er en milepæl for Equinor, våre partnere og leverandører, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Skal fortsette i 50 år

rosjektet er et samarbeid mellom Equinor, Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total. De forventer å utvinne 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter, og mer enn 600.000 oljefat hver dag.

Feltet strekker seg over 200 kvadratkilometer og skal etter planen være i drift i rundt 50 år fra og med 2019.

Les også

Equinor skiftet navn for å bli grønnere – men pengene kommer fra oljen

Siden Johan Sverdrup får strøm fra land, vil det slippe ut mindre CO2 i forbindelse med produksjonen enn andre felter.

Ifølge Naturvernforbundet vil all oljen og gassen som hentes opp fra feltet føre til et samlet utslipp på 1,3 milliarder tonn CO2 når den brukes, noe som er 25 ganger mer enn hele Norge slipper ut på ett år.

Regjeringen vil ha flere gigantprosjekter

I en e-post til Aftenposten sier olje- og energiminister, Kjell-Børge Freiberg at regjeringen garanterer «en aktiv tildelingspolitikk med nye blokker som er grunnlaget for flere fantastiske gigantprosjekter som Johan Sverdrup».

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sto for den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Strøm fra land skal drive feltet i Nordsjøen og gjør Johan Sverdrup til et av feltene med lavest klimautslipp i verden.

– Historien rundt Johan Sverdrup viser viktigheten av at en leter og har en fremoverlent petroleumspolitikk. Vi har over halvparten av ressursene igjen på norsk sokkel, og det betyr at oljeeventyret skal fortsette i lang, lang, lang tid fremover, sier Freiberg.