Norge

Velg riktig 17. mai-kamera

Kan du klare deg med mobilkameraet, eller bør digitalkameraet fortsatt være med i bunadsveska? Ekspertene er ikke i tvil.

Begrenset zoom og treg autofokus kan fort bli en utfordring med mobilkameraet når barnetoget og den flaggviftende poden passerer.
  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen
Les også

Ta topp 17. mai-bilder

Ja vi elsker å ta bilder, og 17. mai er trolig den dagen i året det knipses aller mest når gullungene i finstas og barnetog skal foreviges i sosiale medier og fotobøker.En titt på salgsstatistikken viser at mens antallet smartmobiler øker, har salget av rimelige kompaktkameraer gått markant ned det siste året.

Les også

Kamerasalget stuper

Det kan tyde på at flere velger å sette sin lit til mobilkameraet, men også at markedet for kompaktkameraer begynner å bli mettet etter mange år med høye salgstall.

Uansett årsak, spørsmålet mange stiller seg når bunadsveska skal pakkes: kan jeg klare meg med bare mobilkameraet, eller bør kompaktkameraet letes frem, alternativt speilrefleksen drasses med?

-Folks krav til funksjonalitet og bildekvalitet vil selvsagt variere, men det er fremdeles slik at selv de rimeligste kompaktkameraene vil gi bedre bildekvalitet enn nesten alle mobiltelefonene på markedet, sier fagredaktør i fotonettstedet Akam.no, Are Thunes Samsonsen.

-Sliter med små bildebrikker

Han peker på mobilkameraenes problemer med å gjengi detaljer i både lys og skygge samtidig, grunnet bruk av små bildebrikker.

Et rendyrket kamera har fortsatt sine klare fortrinn når det kommer til bildekvalitet, mener ekspertene.

Men også på områdene betjeningskomfort og responstid, være seg autofokus, utløserforsinkelse og muligheten for serieopptak, mangler mobilkameraene en del sammenlignet med rendyrkede fotokameraer. Zoom— og lyssterk optikk tar fortsatt en del plass, konstaterer fotoredaktøren.

Bedre mobilkameraer

Han får støtte av ansvarlig redaktør i mobilnettstedet Mobili.no, Marius Valle, som tester de fleste mobiltelefonene som selges på det norske markedet.

-Selv om vi det siste året har sett at flere mobilprodusenter legger stadig større vekt på kameraet og bildekvaliteten, ville jeg definitivt fortsatt brukt kompaktkameraet om jeg måtte velge, rett og slett fordi kvaliteten som regel er bedre, sier Valle.

Nokia 808 Pure View har et mobilkamera med 41 megapiksler!

Men mobiltelefonen er likevel det kameraet han bruker mest, da det alltid ligger parat i lomma.

På spørsmål om hvilke mobiler som har best kamera, viser Valle til at pris og kvalitet gjerne henger sammen, og trekker frem iPhone 4S, Sony Xperia S, HTC One X, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy S II som eksempler på gode kameramobiler.

Les også

Raskere, kraftigere og oppdatert design

På de billigste mobilene er det gjerne brukt lite ressurser på kameraet, med bildekvalitet deretter.

Valles tips er å overføre noen bilder til PC-en for virkelig å se hvor godt eller dårlig kameraet i mobilen er.

Rett på nett

Er du av dem som ikke kan få postet fort nok på Facebook hva du til en hver tid foretar deg, er mobilkameraet tilsynelatende tingen.

— Mobilkameraets store styrke ligger i muligheten for deling der og da, og ikke minst at du kan laste opp bildene automatisk til internett underveis. Mister du mobilen har du fortsatt bildene. Mister du kameraet ditt mister du også bildene, sier Valle.

Men stadig flere kameraer kommer med innebygget Wi-fi. Det åpner for muligheten til å laste bilder opp på nett raskt og enkelt, enten via åpne Wi-fi-nett eller via smarttelefonen.

Akam-redaktør Samsonsen kan fortelle at det finnes kameraer som også bruker Wi-fi til automatisk å tømme minnekortet over på PC-en din når du går inn døren og er innenfor rekkevidde av det trådløse hjemmenettverket.

Han tror muligheten for nettverkstilkobling og bildeopplasting direkte fra kameraet er noe vi kommer vi kommer til å se stadig mer av.

Levende bilder

Det selges knapt kameraer eller smarttelefoner uten videofunksjonalitet lenger.

Når det gjelder videoopptak så duger gjerne en mobiltelefon til forefallende video som ikke skal redigeres i særlig grad, men skal du ha opptak som skal klippes, justeres og settes sammen til en historie er utstyret langt viktigere, mener Samsonsen.

Ikke bare blir bildet bedre, men opptaket vil være stødigere og lyden bedre. Noen systemkameraer har også spesielle videoobjektiver med tilpasset lysstyrke, og jevn zoom.

Ulike kameratyper

Bildekvaliteten øker gjerne i takt med størrelsen på bildebrikken og prislappen, men det at det finnes mange gode alternativer også nedover i prisklassene.

Trenden i kameraverden går i retning større bildebrikker i mindre kameraer, noe de nye og kompakte systemkameraene som kombinerer speilrefleksens bildekvalitet med kompaktkameraets lommevennlig størrelse, er et godt eksempel på.

Utvalget er økende, og det billigste speilløse systemkameraet koster i skrivende stund omkring 2500 kroner inklusive objektiv.

-Her finnes det alternativer for de fleste behov og lommebøker, og nye kjøpere som er bitt av fotobasillen har et system å vokse i, sier Akam-redaktør Samsonsen.

Og ditt beste tipps for valg av nytt 17.mai kamera?

— Bestem deg for budsjettramme og brukerbehov. Lag deg gjerne en liste over hvilke punkter du prioriterer høyest og lavest. Er størrelsen viktig, eller teller muligheten for å kunne bytte objektiver mer?

Liker du ikke å komponere bildene dine på skjermen og vil heller ha en søker å legge øyet inntil? Uansett behov, det handler om å finne kameraet som gir deg mest for pengene, avslutter Samsonsen.

Les også

Nokia lanserer mobilkamera med 41 megapiksler