Norge

- Overraskende konklusjon

Rettspsykolog Pål Grøndahl er overrasket over de sakkyndiges konklusjon. Også bistandsadvokat John Christian Elden tror flere av hans klienter vil bli overrasket.

John Christian Elden.
  • Stine Barstad
    Journalist

Tirsdag ble det klart at de sakkyndiges rapport om Anders Behring Breiviks psyke konkluderer med at den terrorsiktede ikke er strafferettslig tilregnelig.

Les også

Dette betyr rettspsykiaternes konklusjoner

— Vi har vært forberedt på begge resultater, for hans psyke vet vi utenfra ingen ting om. Men jeg tror det jevnt over vil være overraskelse over denne konklusjonen, sier advokat John Christian Elden, som representerer en rekke pårørende og ofre etter bombingen av regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

— Jeg tror nok mine klienter til en viss grad vil være overrasket, ut fra at en person som tilsynelatende har handlet målrettet, får et psykosestempel. Men dette er psykiatriske begreper som hverken vi eller de kan ha noen oppfatning om, sier han.

- Liten praktisk betydning

Han mener konklusjonen vil få liten praktisk betydning for rettssaken.

— Det blir rettssak på samme måte som om han hadde vært tilregnlig. Forskjellen ligger i domsslutningen, om han dømmes til innelukket psykisk helsevern eller fengsel, sier Elden.

Han sier dommerne blir nødt til å ta rapporten til følge, og at det i Norge ikke finnes noen eksempler på at en klar rettspsykiatrisk konklusjon blir fraveket.

De berørte er orienterte

Elden utarbeidet etter oppdrag fra samtlige bistandsadvokater for få uker siden en utredning om eventuelle konsekvenser for saken dersom Behring Breivik ble kjent utilregnlig. Alle de berørte skal være orientert om dette.

- Utgjør det noen forskjell følelsesmessig for dine klienter at han er kjent utilregnelig?

— Heller ikke de kan ha noen oppfatning om en psykiatrisk diagnose. Det er en omstendighet de bare må forholde seg til, sier Elden.

- En spire av usikkerhet

Siv Hallgren er en av de tre koordinerende bistandsadvokatene.

— Vi har forberedt våre klienter på at strafferettslig utilregnelig kunne bli en av konklusjonene, og kommunisert at han ikke blir en fri mann, men skal dømmes til tvungen psykisk helsevern. Samfunnet har et behov for beskyttelse og Anders Behring Breivik har begått så grusomme handlinger, at de fleste av oss tenker at han aldri må få mulighet til å gjøre noe lignende igjen, sier Siv Hallgren.

Hun sier det er vanskelig å spå om fremtiden.

— Han ville nok fått fengselsstraff i 21 år, nå kan han bli innesperre i færre eller flere år. Vi må leve med at en spire av usikkerhet nå er sådd hvis de sakkyndiges konklusjon bli stående, sier Sivv AHllgren.

Hun presiserer at Behring Breiviks diagnose ikke vil få noen praktisk betydning for beløpet på de erstatningskravene som vil komme

Rettspsykolog: - Overraskende

Rettspsykolog og forsker ved Oslo universitetssykehus, Pål Grøndahl, vil ikke ta stilling til selve rapporten, basert på lekkasjene til VG. Men sier likevel at konklusjonen er overraskende.

- Det jeg kan si nå er at 75 til 80 prosent av de som går gjennom en slik undersøkelse blir vurdert som tilregnelige. Ut i fra det, så vil jeg si at det overraskende, sier Grøndahl .

Tirsdag morgen sa rettspsykiater Torgeir Husby at det aldri har vært tvil om konklusjonen.

— Dersom man er i tvil, må man redegjorde for tvilen. Dersom det er sterk tvil, skal man konkludere med at han er tilregnelig, sier Pål Grøndahl.

Les også

  1. Derfor mener de Behring Breivik ikke kan straffes

  2. Terrorsaken toppet utenlandske nettaviser

  3. - Behring Brevik er utilregnelig