Luftambulansetjenesten om Babcock: – De kommer stadig nærmere en løsning

Ambulanseflyoperatøren Babcock har kommet nærmere å finne feilen som har gjort at fem ambulansefly måtte settes på bakken i helgen, informerer Luftambulansetjenesten.

I helgen måtte fem av Babcocks fly settes på bakken på grunn av tekniske uregelmessigheter. Tirsdag har de fortsatt ikke funnet feilen.

– Babcock arbeider fortsatt med å finne en løsning, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten i Norge.

– De kommer stadig nærmere en løsning, legger han til.

Jobber med ett fly

På en pressekonferanse mandag ettermiddag informerte Juell om at Babcock nå hovedsakelig arbeider med ett av flyene for å finne feilen. Han sier videre at Babcock sliter med dårlig vær mens de arbeider med flyet. Luftambulansetjenesten har også hatt et møte med Lufttransport tirsdag, forteller Juell.

– Alle tre, vi, Lufttransport og Babcock må bidra i denne sammenhengen, sier han.

Lufttransport er tidligere operatør av ambulanseflyene i Norge før Babcock tok over som operatør 1. juli i år.

Fire av elleve ambulansefly er fortsatt ute av beredskap, og feilen er ennå ikke funnet. For å bedre situasjonen settes det inn fem ekstrafly.

Ifølge Juell vil ambulanseflyoperatøren Babcock hente inn tre fly fra Sverige, hvorav ett også kan lande på kortbane. I tillegg hentes det inn to kommersielle jetfly. Det ene er allerede i drift, mens det siste hentes inn på torsdag.

– Vi bagatelliserer ikke

På spørsmål om hvordan Helse Nord og Luftambulansetjenesten forholder seg til medienes dekning av krisen, svarer Helse Nord at de ikke bagatelliserer situasjonen.

– Vi bagatelliserer ikke, som vi sa i går har vi satt inn kriseberedskap. Dette er en alvorlig situasjon, men det siste døgnet har det gått greit. Vi er likevel bekymret for været de to neste dagene, for været kan bli dårlig. Det kan bli så dårlig at luftambulansen må stå på bakken, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland.

– Hvor lenge skal Helse Nord godta at dette er en vanskelig situasjon?

– Så lenge situasjonen er håndtert. Og så langt er den håndtert.

Vorland forklarer at de håper på at kontakten med Lufttransport skal føre til hjelp med beredskapen. Han sier at de straks har fått satt inn fem ekstra fly i nord, og at ettersom helikoptrene er uberørt av krisen, vil situasjonen bedres.

– Vi håper på kontakten med Lufttransport, slik at vi har noe å tilby på lenge sikt. Det er klart, varer dette utover vinteren og etter nyttår har vi et kjempeproblem, sier Vorland.

Han sier at de forventer en bedre situasjon resten av uken.

Hverken Helse Nord eller Luftambulansetjenesten ønsker å gå inn på hvordan situasjonen skal løses økonomisk.

– Babcock arbeider nå med å finne en løsning, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i luftambulansetjenesten.

Vurderer å leie inn gamle fly

I en pressemelding sent mandag kveld opplyste Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten at det på sikt kan bli aktuelt å leie inn fem av den tidligere operatøren, Lufttransports luftambulanser. Disse flyene står fortsatt på Tromsø Lufthavn etter operatørskiftet 1. juli.

Juell sier også at situasjonen i Nord-Norge per mandag kveld ikke er så dramatisk at de vurderer å si opp avtalen med Babcock. Men han åpner for at det kan bli aktuelt.

Helseminister Bent Høie ville mandag ikke avvise å leie inn fly fra Lufttransport.

– Det er et av de tiltakene jeg bedt dem å vurdere – hvis dette kan gi raskere effekt enn alternativene, så skal vi selvsagt gjøre det, sier Høie.

Luftfartstilsynet: Urealistisk

Lufttransport som eier flyene, mener de kan være flyveklare i løpet av få dager. Men Luftfartstilsynet på sin side, mener dette er urealistisk.

– Det er en ganske omfattende prosess. Det er avhengig av kapasiteten på simulator og instruktører, men vi vil nok fort snakke om måneder, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad til NRK

Fem av elleve fly på bakken i helgen

I helgen ble fem av Babcocks elleve fly satt på bakken etter tekniske uregelmessigheter. Siden da har selskapet vært i hardt vær. Søndag kveld var ett av disse tilbake i drift og på plass i Bodø, men situasjonen i Nord-Norge beskrives som kritisk.