«Jobber 80 prosent, kunne ikke tenke meg noe annet»

Reaksjonene har spent fra jubel til fordømmelse etter at LO-leder Gerd Kristiansen torsdag anklaget deltidsarbeidende kvinner for å bruke morsrollen som unnskyldning.

Både kvinner og menn som jobber deltid er kraftig provosert av Gerd Kristiansen. Andre mener at  utspillet er på sin plass.

I forbindelse med intervjuet med LO-lederen, spurte Aftenposten i dag våre lesere om hvorfor de har valgt å jobbe deltid.

Les alle svarene her : Har du valgt å jobbe deltid? Fortell

Flere av de som jobber deltid er kraftig provosert av Gerd Kristiansen. De mener at fordelen ved å gå ned i stilling veier opp for reduksjonen i lønn:

«Jeg bor alene med barnet mitt og døgnet har ikke mange nok timer. Småbarnstiden er også noe jeg har tenkt å nyte og siden jeg har mulighet (nei, jeg får ingen støtte, men tjener greit på 80 prosent) så gjør jeg det», skriver Tone.

— Utrolig provoserende

En leser påpeker at sykemelding er alternativet for enkelte deltidsarbeidende:

«Hva med de kvinner som ikke har overskudd/anledning/midler til å jobbe fullt? Er det bedre at de er ute i delvis sykemelding? Utrolig provoserende at de skal prøve å påtvinge noe som ikke passer for alle fordi de mener at det er rett?», skriver en leser som kaller seg CC.

Ikke alle nevner barna som et argument for å kutte ned på arbeidstiden.

«Jobber 60 prosent fordi jeg vil ha mer ut av livet eller tiden min. Jeg får mindre lønn, men jeg klarer meg. Jeg har alltid syntes at 5 dager jobb , 2 dager fri skulle vært omvent :) nå får jeg tid til å tenke, reflektere, hobbyer, venner og søvn», skriver Alex.

- Ned i lønn, men bedre liv

Det er heller ikke bare kvinnelige deltidsarbeidere som har meninger.

Les også

LO-lederens krig mot mamma

« Jeg er nok en av få menn, ser det ut til, som benyttet seg av denne muligheten. Med reise til og fra jobben på 1,5 timer pluss de åtte man er der, ble det stress og ikke koselige hverdager. Jeg gikk ned i lønn, men hadde et mye bedre liv», skriver Hans Kristian.Hege tror mange kunne klare seg på mindre lønn.

«Jobber 80 prosent, men det gjør også mannen min. Vi syns tiden vi får med våre 3 barn er mer verdifull enn lønnen som går tapt — men innser at ikke alle har det samme valget. Tror likevel mange kunne klart seg med mindre lønn en periode om de ville», skriver hun.

Turnusarbeid

En leser peker på at de fleste som jobber frivillig deltid, ikke jobber 09-16.

Når det gjelder frivillig (ikke tvungen) deltid i forbindelse med småbarnsfamilier - husk at det stort sett er snakk om stillinger med turnus. Lykke til med å finne en barnehage som er åpen på kveld eller natt - ikke alle fedre jobber kun dagtid, skriver en leser som signerer med «Prøver å finne heltid uten turnus».

Les også

- Få i Norge har råd til å være mor på heltid

Det er heller ikke alle som mener at man nødvendigvis får dårligere råd ved å gå ned i stilling. «Jeg jobber 80 pst og kunne ikke tenke meg å gjøre noe annet. Da jeg jobbet 100 pst hadde jeg en enorm minussaldo på fleksikontoen, noe som stresset meg veldig mye. Jeg tror jeg får gjort like mye nå som da jeg jobbet 100. Til lavere lønn», skriver Kristin.

— Mangelfull forståelse

På Facebook har reaksjonene strømmet inn hele dagen. Flere er kritisk til Gerd Kristiansens formulering om at vi kun jobber 37,5 timer i uka.

««Bare 37.5 t pr uke i jobb». Hm! Opp kl 6.00, ordne frokost, matpakker osv, til SFO med barnet kl 7.30, pendle til jobb ca 1 time, hjem fra jobb og hente barnet på SFO kl 16.30, handle litt mat, hjemme ca. 17.00. Deretter lage middag, ferdig ca 17.45. Deretter samvær med barnet fram til 19.00. Da er det kveldmat og barnet er i seng ca kl 19.30-20.00. Så er det rundt to - 2- timer til husarbeid, vask av klær, forberede neste dag og avslapning (!) før man skal får seg litt søvn. LO leders uttalelse er et hån mot kvinners hverdag og uttrykk for slitenhet, samt ønske om mer tid enn ca 2 timer en stresset ettermidddag til barna sine. Jeg er bekymret over den mangelfulle forståelsen for det kvinner forteller om; skal man løse et problem må man i det minste respektere hva problemet dreier seg om!», skriver Kari Reine.

- Frekk som få

Også på Twitter får Kristiansen gjennomgå:

«LO-Gerd er frekk som få. Likestilling handlar ikkje om å kjefte på dei som tar andre val enn du ville gjort» , skriver Emil André Erstad, nestleder i KrFU.

Les også

- Hun tegner et bilde av at vi er produksjonsenheter

Men enkelte er positivt overrasket over den frittalende, ferske LO-lederen.Sigurd Grytten, partner i Zynk Communication og tidligere Ap-politiker, skriver:

«Jeg lurer på om kanskje Gerd Kristiansen kan bli en viktigere LO leder enn mange har trodd, meg inkludert» .

LO-leder Gerd Kristiansen skaper debatt.