Norge

Astrid Nøklebye Heiberg er død

Psykiateren og Høyre-politikeren Astrid Nøklebye Heiberg er død. Hun ble 83 år gammel.

Astrid Nøklebye Heiberg fotografert i 2019, da hun som 83-åring var tidenes eldste stortingsrepresentant.
  • NTB

Det opplyser Høyre til NTB.

«Etter lengre tid med sykdom døde Astrid i natt hjemme i sin egen seng, stille og pent», skriver familien på Facebook.

Astrid Nøklebye Heiberg er 1. vara for Oslo Høyre på Stortinget. Da stortingsrepresentant Nikolai Astrup ble med i regjeringen i januar 2018, rykket hun frem til å møte fast på Stortinget.

– Dette er en virkeliggjøring av det jeg har vært opptatt av, nemlig at vi bør ha flere gamle med i politikken. Og gammel er jeg jo, sa hun da til NRK.

Erna Solberg: «Har gått foran»

Statsminister Erna Solberg sier at «en av dem som har gått foran, har gått bort». Solberg fremhever at Heiberg hele sitt liv kjempet mot urettferdighet.

«Som ung psykiater kjempet hun for homofiles rettigheter og startet arbeidet med å fjerne homofili som diagnose. Som Stortingets eldste representant gjennom tidene kjempet hun for aktive eldre og mot aldersdiskriminering i arbeidslivet. Astrid har betydd mye for mange. Både politisk og personlig», skriver Solberg på Facebook.

Statsministeren forteller at Heiberg var en av de klokeste damene hun har kjent.

«Hun har betydd mye for meg, fra hun på 80-tallet var i Willoch-regjeringen, leder i Høyrekvinnene og i Høyres ledelse; til hun var statssekretær for Bent Høie og fornyet sin politisk deltagelse som stortingsrepresentant», skriver Solberg.

Her fra da Astrid Nøklebye Heiberg i april 1986 overtok som forbruker- og administrasjonsminister etter Astrid Gjertsen, som måtte gå av som statsråd etter at Riksrevisjonen hadde avslørt økonomiske misligheter. Det var Eirik Moen som i Gjertsens sykefravær overrakte nøklene.

Den eldste statssekretæren i historien

Bent Høie gjorde henne til den eldste statssekretæren i historien da han ga henne den jobben i 2013.

– Hun var statssekretær hos oss fra hun var 77 til 80 år, og gjorde en fantastisk innsats, sier Høie til VG.

– Astrid var et genuint engasjert i enkeltmennesker og ekstremt opptatt av mangfold. Alle må få være som de er og få muligheter i livet, var hennes livsfilosofi, sier Høie videre til VG.

Fornyet Røde Kors

I 1993 ble Heiberg valgt til president i Røde Kors, et verv hun hadde til 1999. Hun fikk da status som ærespresident i organisasjonen.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Astrid Nøklebye Heibergs bortgang, sier Sven Mollekleiv, som var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 1991 til 2001 og president fra 2008 til 2017.

– Astrid utgjorde en stor forskjell for veldig mange mennesker. De som møtte henne personlig, fikk oppleve en mentor, inspirator og veileder. Mange flere fikk føle Astrids humanitære kraft gjennom hennes evne til å fornye og styrke den globale Røde Kors-bevegelsen, sier han.

Daværende Røde Kors-president Astrid Nøklebye Heiberg og generalsekretær Sven Mollekleiv under en pressekonferanse i desember 1996. Seks Røde Kors-medarbeiderne i Tsjetsjenia var drept, inkludert to norske sykepleiere.

En foregangsperson

Heiberg var også president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger fra 1997 til 2001. Hun ble i 2011 tildelt den internasjonale Røde Kors-bevegelsens høyeste utmerkelse, Henry Dunant-medaljen, for sin innsats.

Hun kalles en foregangsperson i organisasjonene og en som alltid sto opp for menneskeverd og likeverd.

– Hun arbeidet for at alle skulle ha lik rett til omsorg og lik rett til å være en ressurs i eget og andres liv, sier Mollekleiv.

Les også

  1. Det beste kjøkkentipset fra Stortingets eldste: «Hold deg på bunnen, ikke begynn der»

  2. Tidenes eldste representant: Vil rive kontorene i Stortinget

  3. Astrid Nøklebye Heiberg (81) blir eldst på Stortinget