Aktor: – Han ble brutalt slått ihjel. Forsvarer: – Dette er et overdosedødsfall.

SANDVIKA (Aftenposten): Er det et rått MC-drap, eller døde 31-åringen av sin egen cocktail av narkotiske stoffer?

31-åringen ble drept i sin egen leilighet. Obduksjonsrapporten viser at dødsårsaken var slagskader.

På tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett sitter syv medlemmer av MC-klubben Rock Machine for å svare på anklager om forsettlig drap, grov kroppsskade og trusler.

Én har vedgått å ha vært på åstedet fem timer før drapet, men samtlige nekter straffskyld etter tiltalen.

Bevæpnet politi er til stede. Alle må gjennom metalldetektor for å slippe inn i rettssal 11 i Sandvika frem til 14. desember.

Aktor Carl Fredrik Fari sa at bakgrunnen for konflikten mellom 31-åringen og MC-medlemmene var et pengekrav på 2000 euro mot mannen etter at han ble kastet ut av klubben før nyttår i 2016.

SMS-er mellom avdøde og en 42-åring fra Rock Machine to dager før drapet. Loggen ble lagt frem i retten. Den første meldingen er til avdøde, de to neste hans svar.

Drap – eller død av egen rus?

Statsadvokat Fari sa at avdøde var ruset på GHB, amfetamin, metamfetamin og hasj, men at obduksjonsrapporten konkluderer med at han døde av minst 17 slag med en vektstang mot hode og nakke:

– Konflikten eskalerte voldsomt helgen før drapet søndag 22. januar i fjor. Vi mener at de syv MC-medlemmene handlet som en organisert, kriminell gruppe da de reiste til Asker for å ta et oppgjør med avdøde, sa Fari.

Denne vektstangen skal ha blitt brukt til å slå ihjel 31-åringen.

Truslene toppet seg etter at 31-åringen en drøy time før han døde, sendte følgende melding til sine tidligere MC-kamerater:

«Jævla rock machine horeunger!! Eller skal vi si cock machine», heter det i meldingen.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ankommer retten med sakens dokumenter i to trillekofferter.

– Ikke MC-drap, men overdose

Mette Yvonne Larsen, som forsvarer en drapstiltalt 34-åring, la mer vekt på rus enn slag da hun fikk ordet:

– Påtalemyndigheten bygger opp saken til å omhandle organisert kriminalitet, men det er det ikke tilfelle. Dødsfallet skyldes avdødes egen ruspåvirkning. Han døde av en overdose, sa Larsen i sin replikk til innledningsforedraget.

Larsen har stevnet professor Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet som vitne. Han er en av Norges fremste eksperter på rus, og Larsen ba om at han oppnevnes som sakkyndig vitne av tingretten.

Mor forsvarte sønnen sin

Det var en sterkt preget mor (57) som inntok vitneboksen tirsdag formiddag. Hun tegnet et bilde av en omsorgsfull sønn som 14–15 år gammel fikk tatovert «mamma» på halsen sin:

– Jeg har vanskelig for å finne ord. Han er min sønn uansett. For meg var han en veldig snill gutt. Full av kjærlighet, blid, tullete og morsom. Jeg tror mye ble vanskelig for ham etter at faren hans døde for fem år siden, sa kvinnen i retten.

Hun mislikte at sønnen misbrukte anabole steroider, og syntes han var blitt mer oppfarende i den siste tiden han levde.

Bistandsadvokat Hans Olav Bytingsvik med fornærmedes mor i Asker og Bærum tingrett.

Da aktor leste opp tiltalen, brast moren i gråt og forlot rettssalen.

Politiadvokat Jens Johannes Andenæs er hjelpeaktor.

– Vil ikke snakke om klubben

En 29-åring som ifølge tiltalen var med på å banke opp avdøde, var den første av de tiltalte som tok plass i vitneboksen.

Slik beskrev han hva som skjedde da de syv MC-kameratene reiste ut til Asker ved 20-tiden den aktuelle søndagen og banket på døren.

– Han (avdøde) kom ut og slo til meg med en vektstang så jeg gikk i bakken. Mer husker jeg ikke før jeg våknet på et hotellrom på Gardermoen tre timer senere, sa vitnet, som fikk sjokk da han så på tekst-TV at en mann var drept på den adressen i Asker hvor han hadde vært få timer før.

Tiltalte innrømmet at han var irritert på 31-åringen fordi han hadde fremsatt trusler mot barna og kjæresten hans.

– Jeg dro ut dit for å snakke med ham og be ham slutte med dette tullet. Vi hadde ingen tanker om å skade ham, sa Jessheim-mannen.

Tiltalte slet med å huske det meste av hva politiadvokat Jens Johannes Andenæs foreholdt ham.

Det er satt av seks uker til rettssaken i Asker og Bærum tingrett.