Norge

Steinar J. Olsen i Stormberg gikk konkurs seks ganger

29 år gammel hadde han opplevd seks konkurser. Syv ble hans lykketall.

- Som leder må man være forberedt på at det går opp og ned her i verden. Jeg har opplevd begge deler, sier Stormberg-sjef Steinar J. Olsen.
 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Lederprofilen er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin som kommer hver torsdag.

- Du har vært gründer siden du var 16 år og har gått konkurs flere ganger. De fleste ville da kastet inn håndkleet og fått seg en fast jobb. Men du satset igjen med turtøyprodusenten Stormberg. Hvor hentet du motet fra?

- Å gi opp var aldri et alternativ. Jeg klarte å lære av feilene jeg hadde gjort. I tillegg hadde jeg lært mye om sportsbransjen da jeg drev en kleskjede. Da så jeg at det fantes et marked som ingen dekket, nemlig turklær for folk flest. Jeg hadde en blind tro på at jeg kunne få det til denne gangen.

- Første gang du startet var du 16 og kjøpte og pusset opp boliger. Neste gang startet du en butikkjede. Hva lærte du av forsøkene?

- En viktig lærdom var at all vekst må være lønnsom og at vekst for enhver pris ikke er bra. Personlig lærte jeg at jeg ikke kan skylde på noen andre enn meg selv når det går galt og at det ikke er noe alternativ å gi opp. Men det viktigste jeg lærte, var at man ikke kommer noen vei hvis man blir paralysert og passivisert.

- Hva var det som skjedde?

- Første gangen jeg mislyktes, gikk jeg på videregående skole. Jeg hadde satset alt i boligmarkedet. Så kom boligkrakket, håndverkerne dukket ikke opp, rentene steg til 13-14 prosent og pengene rant ut. Da satt jeg med hodet i hendene og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg orket ikke å være alene. Det var en veldig overveldende og lammende følelse.

- Hvordan kom du deg ut av den?

- Jeg valgte ikke å være alene, men omgi meg med folk. Jeg innså i løpet av et par dager at det verste som kunne skje, var at jeg ikke gjorde noen ting. Jeg måtte gå løs på problemene med krum nakke og jobbe meg gjennom utfordringene, og det var det jeg gjorde.

- På 90-tallet hadde du en butikkjede med på det meste fem butikker. En etter en gikk de konkurs. Likevel startet du på nytt en gang til. Hva tenkte du da?

- Etter den andre konkursen satt jeg ikke bare igjen med to tomme hender, men to tomme hender og milliongjeld. Men jeg har alltid hatt en drøm om å skape en bærekraftig bedrift, økonomisk og miljømessig og som kan gjøre verden til et bedre sted. Med den kunnskapen jeg hadde bygget opp som gründer og erfaringen fra sportsbransjen, kombi— nert med mine egenskaper om ikke å gi opp, hadde jeg en vanvittig tro på Stormberg.

- Er det ikke en litt voldsom ambisjon å gjøre verden til et bedre sted?

- Jo, men vi utgjør faktisk en forskjell for noen ved å tilby levelønn og ikke minstelønn på våre fabrikker i Kina, ved å sørge for at en fjerdedel av våre ansatte er mennesker som har slitt med å komme inn i arbeidslivet og ved å bruke 1 prosent av Stormbergs omsetning på humanitære formål.

- Det høres jo ut som du er litt naiv. Stemmer det?

- Nei, jeg er ikke naiv. Men noe av det jeg sier, kan høres naivt ut, det ser jeg. Jeg har en blind tro på at vi kan få dette til - dessuten ser vi resultatene, blant annet når vi ansetter mennesker som har hatt vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet.

- Blir du noen gang redd for at du har tatt deg vann over hodet?

- Nei, det har jeg ikke følt. Men som leder må man være forberedt på at det går opp og ned her i verden. Jeg har opplevd begge deler. Det kan komme perioder med store utfordringer også i fremtiden, men jeg er ikke redd for det.

- Hva gjør du for å ta vare på deg selv?

- For å lade batteriene og få litt tid alene, går jeg tur et par-tre timer et par ganger i uken.

Les de andre lederintervjuene her:

 1. Les også

  Kunsten å få folk til å slutte

 2. Les også

  Kommandørens helomvending

 3. Les også

  - Valgte å skjule sannheten

 4. Les også

  - Jeg føler at jeg er litt i bur

 5. Les også

  Sjefen som skulle gjøre alt selv

 6. Les også

  - Har aldri opplevd en så massiv krise

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Stormberg