Norge

Strømsubsidiering av bitcoinfabrikker tar slutt

Fra årsskiftet må datasentre som produserer kryptovaluta, betale normal elavgift. Dagens rabatt fjernes i statsbudsjett avtalen mellom Regjeringen og KrF.

Såkalte bitcoinfabrikker og andre datasentre som produserer kryptovaluta mister en stor avgiftsrabatt i neste års budsjett. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • vaktsjef@ntb.no

Datasentre har i dag samme rabatt som annen kraftkrevende industri. Det innebærer at de som har en kapasitet på mer enn 0,5 megawatt, betaler 0,48 øre i avgift per kilowattime, i stedet for 16,58 øre.

– Mye energi og store utslipp

Flere har den siste tiden reagert på at «fabrikker» som fremstiller bitcoin og annen kryptovaluta nyter godt av denne avgiftslettelsen.

– Norge kan ikke fortsette å gi enorme avgiftslettelser til den skitneste formen for kryptovalutaproduksjon som bitcoin. Det krever enormt mye energi og gir store utslipp av klimagasser globalt, sa stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til NTB nylig, da det ble klart at Skattedirektoratet foreslo å fjerne avgiftskuttet for dem som produserer kryptovaluta.

Nå er altså direktoratets forslag tatt inn i budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene, og avgiftsfordelen forsvinner ved nyttår. IKT-Norge reagerer kraftig på beslutningen.

Les også

Russere bygger bitcoinfabrikk til én milliard i Alvdal

– Nei til inntekter og jobber

– Dette er sjokkerende! Her har budsjettkameratene endret rammevilkår uten drøfting, høring eller dialog med bransjen. Norge scorer høyt på rankinger over politisk stabilitet og forutsigbare rammevilkår, men nå spiller Regjeringen hasard med denne troverdigheten, sier IKT-Norges sjeføkonom Roger Schjerva i en pressemelding.

– Konsekvensen av dette vil jage kryptovaluta-minerne til Sverige og Danmark. Kraft må vi fortsatt levere til disse sentrene innenfor det nordiske kraftmarkedet. Vi sier bare nei til inntekter og jobber i mange kommuner i Norge. Vi kan bare håpe at politikerne forstår at energikrevende databehandling er noe av det vi skal leve av i framtida, legger han til.

En effekt på 0,5 megawatt er for øvrig 16 ganger så mye som strømforbruket i Vang kommune i Valdres, som har 1.700 innbyggere, ifølge Statnett. Oslo har en maksimal effekt på nesten 2.000 megawatt.

Les mer om

 1. Bitcoin
 2. Kryptovaluta

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Bitcoin-prisen har hoppet med 4.500 dollar på tre dager

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Spent på havvind-planene i statsbudsjettet: – Ser stort potensial

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Hydro taper 250 millioner årlig på nettleie-grep: – Dette er et slag i trynet

 4. OSLO
  Publisert:

  Bitcoin-millionær forsøkt ranet i eget hjem – hoppet ut av vinduet og pådro seg flere brudd

 5. KULTUR
  Publisert:

  Hørt om grønn strømming? Datamaskiner skaper like mye klimautslipp som flytrafikken.

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Regjeringen vil redusere formuesskatten