285 togpassasjerer evakuert fra mørklagt og kaldt tog

– Vi har fått utlevert varmeposer, forteller Aftenposten-journalist Ingrid Brekke, som var en av 200–250 passasjerer som satt fast på et mørklagt og stillestående tog på Dovrebanen sent om kvelden 1. juledag.

Bare noen få lyspunkter bryter gjennom mørket i det stillestående toget i Gudbrandsdalen.
  • Hans O. Torgersen

Ved midnatt ble passasjerene evakuert over i et annet tog, som både hadde lys og varme. Toget skulle ankomme Oslo S ca. klokken 05 om morgenen 2. juledag.

– Vi måtte gå 100 meter langs sporet, forteller Brekke.

Toget fra Trondheim klokken 15.29 skulle ha vært fremme på Oslo S klokken 22.04. Ved 23-tiden stod det stille et sted mellom Otta og Kvam i Gudbrandsdalen.

– Vi sto stille på Otta i to og en halv time, så kjørte toget i ti minutter før det stoppet igjen. Nå har vi fått utlevert varmeposer, fortalte Brekke ved 22-tiden.

Toget var nesten uten strøm, bare noen enkelte lyspunkter i taket brøt gjennom mørket slik at passasjerene kunne se noe.

– Toget fikk tekniske problemer på Otta. Vi forsøkte å få tak på busser, men så fikk man start på toget igjen og valgte å kjøre videre. Det gikk ned til Kvam, og da fikk det stans igjen, forteller pressevakt Håkon Myhre i NSB til Aftenposten.

Myhre vet ikke hva de tekniske problemene bestod i.

Passasjerene har fått utlevert varmeposer. F.v. Susanne Nordheim, Frida Breen og Signy Alice Haugland.

Flere av passasjerene hadde allerede gått over i bussene da de fikk beskjed om at toget fungerte igjen. Noen valgte da å gå tilbake til toget, mens de andre ble på bussene.

Vanskelig terreng

Toget ble stående i et terreng som gjorde det vanskelig å få passasjerene over i bussene som var rekvirert. Et tog ble rekvirert oppover fra Lillehammer for å evakuere de reisende i sporet.

Rundt midnatt startet evakueringen av passasjerene, med bistand fra politiet. Da hadde et tog fra Lillehammer kommet oppover Gudbrandsdalen, og de forfrosne passasjerene kunne endelig komme over i et varmt tog.

- Vi var til stede for å se at alt gikk greit, og det gjorde det. Det gikk så bra som det kunne gå, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt til adressa.no, og opplyser at det strømløset toget sto kinkig til i terrenget.

- Det var bratt skråning ned til elva og til veien, og dermed var det greit at vi var der for å følge med, sier Waage, som opplyser at det var 285 passasjerer om bord i toget.