Kvinne og sønn frikjent for drap eller medvirkning til drap i Søndre Land-saken

Eidsivating lagmannsrett har frifunnet en kvinne og hennes sønn for drap og medvirkning til drap i ankesaken, melder NRK. De to ble dømt til 19 års fengsel i tingretten.

Fra politiets rekonstruksjon fra åstedet for drapet på Nils Olav Bakken. Den 36 år gamle drapstiltalte spiller seg selv, mens politifolk er figuranter.
  • og NTB

Juryen har nå forlatt rettssalen igjen for å vurdere de andre tiltalepunktene, skriver NRK, men har altså frifunnet kvinnen (44) og hennes sønn (20) for selve drapet på Nils Olav Bakken i 2016.

Bakken ble drept med kniv og dynket med bensin, som så ble påtent.

Både kvinnen og hennes sønn ble i sommer dømt til 19 års fengsel i Gjøvik tingrett, men begge anket dommene til lagmannsretten.

En 36 år gammel mann ble i tingretten dømt til 20 års fengsel, og valgte å akseptere dommen.

49-år gamle Nils Olav Bakken fra Dokka i Nordre Land i Oppland ble funnet død og sterkt forbrent i et bål ved en skogsvei i nabokommunen Søndre Land lørdag 3. september i fjor.

Etterforskningen viste at Bakken ble stukket med kniv, sparket i hodet og så påtent etter at det var helt bensin over ham. Under rettssakene i tingrett og lagmannsrett kom det frem at Bakken var i live da han ble påtent.

Både kvinnen og hennes sønn hevdet i tingretten at de ikke hadde innsett hva de hadde vært med på, og at det først på vei bort fra åstedet gikk opp for dem at 36-åringen hadde drept Bakken.

Les også

En tilstår, men mor og sønn nekter for drapet på Nils Olav Bakken

Kvinnen har i tingretten hevdet at Bakken skulle bankes opp, men ikke drepes.

– Jeg reiste meg opp og satte meg i bilen. Jeg følte meg veldig uvel, redd og skjelven. Det var aldri heller i mine tanker at han skulle få noe annet enn grisebank, fortalte kvinnen i tingretten.

Hun har forklart at hun satt i bilen og så at flammene stod høyt opp i luften da 49-åringen ble påtent på den øde skogsbilveien på Veståsen natt til 3. september i fjor.

Les også

– Skal vi ta’n? Så stakk jeg ham med kniv, forklarte 36 år gammel drapstiltalt.

Obduksjonsrapporten viste at han var i live da han ble påtent, og at drapet skjedde samme sted som han ble funnet. To dager senere ble de tre som ble dømt i tingretten, pågrepet og siktet i saken.

Bilde fra en overvåkingsvideo som viser de tiltalte for drapet på Nils Olav Bakken fylle bensin på en BMW og på ei bensinkanne på Shell-stasjonen på Dokka kvelden 2. september 2016. Det var denne bensinen som ble brukt til å tenne på Bakken, etter at han ble stukket med kniv.

Den 36 år gamle hovedtiltalte ble i tingretten dømt for overlagt drap, mens kvinnen og hennes sønn ble dømt for medvirkning til overlagt drap.

Aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener de tre sammen planla drapet flere måneder i forveien, og at det skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.