Norge

Datter: Fikk kjeft i stedet for trøst

Datteren til Frontline-direktør Per Gunnar Asheim tegner et bilde av en kontrollerende mor som rev familien i filler.

Her, på en avsides parkeringsplass i Lier, ble Per Gunnar Asheim funnet død i sin kones utbrente BMW i påsken 2013. Hans O. Torgersen

 • Frode Sætran

Den 29 år gamle kvinnen som sitter i vitneboksen i Drammen tingrett, er eldst av ekteparets seks barn. Hun avgir en stødig og sterk forklaring om familieforholdene før morens hennes ifølge tiltalen tok livet av faren hennes i påsken 2013.

Den 27. mars det året ble Frontline-direktør Per Gunnar Asheim funnet død i sin kones utbrente BMW på en avsides parkeringsplass i Lier utenfor Drammen.

Tiltalen: Overlagt drap

Riksadvokaten har beordret at den 53 år gamle kvinnen, Asheims ektefelle, skal settes under tiltale for overlagt drap på ektemannen. I tillegg er hun tiltalt for mishandling av sine gene barn og ektemannen gjennom flere år.

Les også: Drap eller selvmord?

Da straffesaken åpnet i Drammen tingrett tirsdag formiddag, erkjente 53-åringen delvis straffeskyld for mishandling av barna, men nektet for å ha tatt livet av ektemannen. I stedet mener hun at han tok sitt eget liv.

Forsvarer: Hva om hun snakker sant?

Kvinnen skal avgi forklaring på et senere tidspunkt. En av hennes forsvarere, advokat Anders Westeng, sa i sin innledning følgende beskrivelse av sin klient:

— Hun er en speisielt krevende kvinne. Vi skal få høre lydopptak som er vonde å høre på. Men drap har hun ikke begått. Hva om hun snakker sant?

Les også:Innrømmer mishandling

De første dagene av rettssaken går med til å høre barnas forklaringer om familieforholdene de levde under.

Datter: Unaturlig å si mamma

Da parets eldste datter forklarte seg, tegnet hun et bilde av en mor som har vært manipulerende, kontrollerende og utspekulert. Og som slo med belte og truet med vold.

— Hvorfor bruker du navnet hennes når du snakker om moren din i stedet for å kalle henne mamma eller mor, spurte politiadvokat Vibeke Martins. 29-åringen gir uttrykk for at hun ikke føler at kvinnen er hennes mor, og at det derfor ville være unaturlig.

Hun sa noe om at hun én gang hadde betrodd seg til moren, men at det gikk galt.

Hun sa at hun hadde fortalt moren at hun ble utsatt for mobbing. Men i stedet for å få trøst og støtte, skal hun i stedet ha fått kjeft.

Datteren forklarer seg om tilfeller der tiltalte slo, sparket og fornedret faren, mens han fant seg det. Og mens barna så på. Om andre tilfeller der moren terroriserte og mishandlet barna fysisk og psykisk.

Les også: Tiltalen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ektepar kjemper for å unngå 21 års fengsel for overlagt drap på svigersønnen

 2. OSLOBY

  Mann dømt til 19 års fengsel for knivdrap ved bussholdeplass på Trosterud

 3. NORGE

  Tiltalt for Ellingsrud-drapet kjent skyldig

 4. NORGE

  Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld

 5. NORGE

  NRK: Mann dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren slik at hun døde

 6. NORGE

  Mann i retten for drap og 13 års mishandling av kone og barn