Norge

Gro Nylander: Jeg synes ikke man skal mobbe «Fotballfrue»

Ammeguru Gro Nylander forsvarer «Fotballfrue», men frykter at ferske mødre bruker mer tid på mobilen og mindre tid med barnet enn før.

Gro Nylander, mangeårig overlege på kvinneklinikken på Rikshospitalet og forfatter av en rekke bøker om mor og barn, tar Caroline Berg Eriksen i forsvar: Foto: ROLF M. AAGAARD

  • Marie Melgård

I går la bloggeren «Fotballfrue», Caroline Berg Eriksen, ut et bilde av seg selv på Instagram der hun viser frem kroppen sin fire dager etter at hun fødte en datter.

Bildet har fått mange reaksjoner på sosiale medier og hos andre bloggere. Eriksen kritiseres for å forfekte et usunt kroppsideal fordi hun få dager etter fødsel legger ut et bilde hvor man ser få antydninger til at hun nylig har vært gravid.

«Jeg føler meg feit fordi Fotballfrue har født», skriver bloggeren Suzanne Aabel i et innlegg som er gjengitt i Dagbladet.

Gro Nylander, mangeårig overlege på Kvinneklinikkken på Rikshospitalet og forfatter av en rekke bøker om mor og barn, tar Eriksen delvis i forsvar:

— Jeg synes ikke man skal mobbe «Fotballfrue». Det er sunt og bra at hun er i fin form. Men det viktigste er å vise raushet for kroppen sin. Det er positivt å ha noen ekstra kilo på kroppen etter fødselen. Det er opplagsnæring til ammingen, som medfører en gradvis vektreduksjon. Hovedproblemet i dag ser ut til å være at en del unge mødre ikke finner roen og ikke bruker nok fredelig tid sammen med det lille barnet sitt i starten, sier Nylander til Aftenposten.

«Fotballfrue» Caroline Berg Eriksen har skapt reaksjoner etter at hun la ut dette bildet på Instagram av seg selv fire dager etter fødsel. Foto: Screenshot/Fotballfrues Instagram-konto

— Livet er urettferdig

Hun har ikke selv sett bildet, men sier det er normalt at noen kvinner får helt flat mage og går tilbake til sin normalfigur kort tid etter fødselen:

- Kvinnekroppen er laget for å være gravid, føde og komme tilbake til normalen. Livet er urettferdig: noen er flate over magen og slanke allerede på barsel, mens andre har runde mager. Hvis «Fotballfrue» i tillegg har jobbet for formen, er dette ikke så rart, sier hun.

Nylander har skrevet en rekke bøker med tips og råd til gravide og nybakte mødre.

— Forskning viser at fysisk aktivitet er gunstig, så jeg skriver om det. Jeg har fått høre at «Fotballfrue» har lest mine bøker, så kanskje jeg er medskyldig i dette, humrer Nylander.

Passivitet er et større problem

Nylander har mer enn 40 års erfaring med mødre og svangerskap.

Les også

Slik ser kvinnekroppen ut etter fødsel

Hun erkjenner at det i dag er et større krav til utseende og til å være i god form blant unge mødre enn tidligere, men forteller også om en annen utvikling som er et større problem: — Vi ser at flere legger på seg alt for mye når de er gravide. Derfor får de tyngre svangerskap, vanskeligere fødsel og ammeperiode. Det er flott å holde seg i form og ikke legge på seg mer enn det som anbefales, for da går fødselen oftest bedre og tiden etterpå er lettere å tåle, sier Nylander.

Hun forteller at den friske, gravide kvinnekroppen tåler mer fysisk aktivitet under og etter svangerskapet enn det man er vant til å anbefale kvinner i vårt samfunn.

— Man bør være forsiktig med tung trening i tiden rundt fødselen, men mange er for passive. Det er nok et større problem. Man trenger ikke ta sit-ups, men man kan f.eks. ligge i sengen og presse korsryggen i madrassen så magen strammer seg. Og etterhvert gå ordentlige trimturer med barnevogn. Men det viktigste i denne perioden er ikke utseende eller flat mange, men å få tette bånd til barnet og få til ammingen.

Stor rastløshet

Nylanders aller viktigste råd til ferske mødre er imidlertid å være fredelig nær barnet den første tiden. I dag er mange for rastløse, mener hun.

- Den første tiden er det optimalt for barns tilknytning og mors psykiske tilstand og ammingen at mor hviler mye, helst hud mot hud med den nyfødte. Det har blitt vanskeligere for en del unge kvinner, de har så mye på gang, sier hun.

Fordi mange unge mødre som ligger med mobiltelefonen i fødesengen og sender ut bilder av babyen og ikke slapper av, har mange norske barselavdelingersett seg nødt til å innføre «obligatorisk siesta».

- Da sovner de nybakte mødrene med mobilen avslått og barnet nær seg. Det bør de fortsette med når de kommer hjem, sier hun.

Les også

Regjeringen lover å bygge ut det offentlige tilbudet til gravide

Helsedirektoratet har fått i oppdrag av Helse— og omsorgsdepartementet å utarbeide nye retningslinjer for barselomsorgen i Norge. Gro Nylander er involvert i arbeidet, som skal stå ferdig på nyåret i 2014.Hun mener de nye retningslinjene er «sårt tiltrengt».

- Det store problemet i Norge i dag er at mange har det for for urolig. Liggetiden på sykehus har gått dramatisk ned. Unge kvinner reiser fra barsel før de for eksempel har fått melk. Når de kommer hjem er det for snaut med kyndige hjelpere og det skjer for mye rundt dem, sier Nylander.

Aftenposten har forsøkt å nå Caroline Berg Eriksen uten hell.

Les også

  1. Hva med oss «ikke-rosabloggere»?