Lokalpolitiker midlertidig ekskludert fra Frp etter å ha fått dokumenter av Helge André Njåstad

Frp-politiker Vibeke-Emilie Abrahamsen reagerer sterkt på behandlingen hun får av partiet: – Jeg hadde aldri trodd at partiet behandlet sine varslere på denne måten.

Vibeke-Emilie Abrahamsen ble nylig gjenvalgt som leder av Bamble Frp, men har nå fått beskjed om at hun er midlertidig ekskludert.

Lokalpolitiker Vibeke-Emilie Abrahamsen opplyser til Porsgrunns Dagblad at hun tirsdag er midlertidig ekskludert fra Frp.

Det er hun som er den hittil ukjente mottageren av dokumenter som Helge André Njåstad lekket i varslerskandalen som ble kjent i januar. Ekskluderingen skjer ifølge avisen fordi hun ikke hadde skrevet under på en taushetserklæring.

Abrahamsen har frem til nå vært leder av Bamble Frp, og ble nylig gjenvalgt.

Njåstad trakk seg fra alle verv 29. januar.

– Jeg er en varsler, men svaret er at de ekskluderer meg fra partiet, sier hun til PD.

Ble informert tirsdag

Helt siden i høst har partiets organisasjonsutvalg vært i dialog med Abrahamsen, med det for øyet å få henne til å signere på en taushetserklæring med tanke på alt rundt saken. Det har hun så langt ikke gjort.

– Jeg har ikke gjort noe galt, skriver Abrahamsen i en SMS til Aftenposten. Hun ønsker ikke å stille til intervju.

Hun skriver pr. SMS at hun ved flere anledninger har bekreftet for partiet skriftlig at hun ikke vil bruke informasjonen hun sitter på til å skade enkeltmennesker eller partiet.

– Jeg har også skriftlig tatt kontakt med organisasjonsutvalget og meddelt at jeg kan skrive under på erklæringen flere ganger, sist forrige onsdag og så sent som i går. Jeg blir veldig overrasket når de da velger å ekskludere meg som varsler og ikke de det er varslet om som faktisk har brutt sin taushetserklæring, skriver hun.

Les også

Njåstad lekket sensitiv #metoo-info. Tok beslutningen om å tre ut av verv i fjor høst.

«Bakker ut»

Partiets versjon av historien er annerledes.

Alf Erik Andersen, den nye lederen av Frps organisasjonsutvalg, mener Abrahamsen har aktivt unngått å signere en taushetserklæring.

– Vi må forsikre oss at informasjonen hun har fått ikke spres videre. Det skal være trygt å varsle i Frp. Men hun vil altså ikke gjøre det. Det er uforståelig for oss, sier Andersen til Aftenposten.

Abrahamsen sier til Porsgrunn Dagblad at hun ikke ønsker å skrive under på en taushetserklæring via e-post, men at hun vil ha et fysisk møte med organisasjonsutvalget og får forsikringer om at saken hennes blir godt ivaretatt.

Andersen sier hun har lovet å signere en taushetserklæring flere ganger, men hver gang trukket seg. Han avviser at han ikke har ønsket å møte Abrahamsen.

– Vi har ønsket å imøtekomme hennes ønske om et fysisk møte og har hatt en lang dialog med henne. Men hver gang vi er i nærheten av å bestille flybillett så bakker hun ut, sier Andersen.

Les også

Njåstad trakk seg fra sentralstyret allerede i oktober

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal og leder i Frps organisasjonsutvalg.

«Hadde jeg vist det, hadde jeg aldri varslet»

Sentralstyret i Frp vedtok mandag kveld at Abrahamsen skal fratas medlemskap i partiet inntil hun har signert en erklæring om at informasjonen hun sitter på ikke må spres.

– Vi har hatt timelange samtaler. Hun har sagt gjentatte ganger at hun skal signere og at hun ikke ønsker å skade partiet. Men likevel har hun altså ennå ikke signert en taushetserklæring og bekrefte at hun har slett og makulert det hun måtte sitte på av materiale i saken, sier Andersen.

Han sier det er maktpåliggende for organisasjonsutvalget å beskytte personer som har varslet om seksuell trakassering og annen utilbørlig adferd.

– Så snart Abrahamsen har signert og bekreftet at materiale er slettet vil medlemskapet gjenopptas.

Andersen sier Abrahamsen har uttrykt mistillit til organisasjonsutvalget og at det skal være en årsak til at hun ikke ønsker å signere.

– Hun sier hun ikke har tillit til utvalget, sier Andersen, som ikke helt skjønner dette.

– Men det er jo tatt affære med tanke på det. Utvalget har ny leder og nye medlemmer. Vi har etablert en kryptert arbeidsplattform og oppdatert taushetserklæringer.

Den nå permitterte Abrahamsen er sjokkert over måten hun er blitt behandlet på.

– Jeg hadde aldri trodd at partiet behandlet sine varslere på denne måten. Hadde jeg visst det, hadde jeg aldri varslet, skriver hun til Aftenposten.

Fylkesleder i Vestfold og Telemark Frp, Frode Gåsland Hestnes, sier han ikke forstår hvorfor Abrahamsen nekter å signere en taushetserklæring.

– Hun har jo sagt at hun ikke vil spre informasjonen hun sitter på. Så da burde det være en smal sak å signere. Så dette forstår jeg ikke, sier Hestnes.

Han sier han derfor har full forståelse for at sentralstyret midlertidig har fratatt henne medlemskapet i Frp.

Hestnes sier Bamble Frp onsdag kveld valgte ny fungerende leder etter at Abrahamsen altså tirsdag ble ekskludert fra partiet.