Norge

Varsel om vanskelig kjøreforhold flere steder julaften

– Hvis du skal ut og kjøre i kveld, bør du ta hensyn til forholdene, sier vakthavende statsmeteorolog Hanne Beate Skattør. Storm og underkjølt regn er blant stikkordene.

Underkjølt regn og biltrafikk er ingen god kombinasjon. Her er Jernbanetorget glasert med is etter et tidligere desembertilfelle av nedbørsvarianten.
  • Thomas Spence

Fjellet i Sør-Norge vil få økende vind, opp til storms styrke på toppene, i løpet av julekvelden. Langs kysten av Nordvestlandet og opp til Troms blir snø, sludd og overgang til regn.

– De som skal kjøre over fjellovergangene i kveld og i natt bør sjekke Veivesenets nettsider, sier hun.

Meteorologene varsler også om fare for vanskelige kjøreforhold på Østlandet i kveld på grunn av underkjølt regn.

– Akkurat nå er det rolige forhold. Men en varmfront kommer til å gå gjennom området i løpet av kvelden. Den gjør ikke så mye av seg. Men det er mulighet for litt nedbør på Østlandet sør for Lillehammer. Hvis det kommer, vil det være regn som fryser på bakken, sier Skattør.

Varmere tirsdag og onsdag

Faren for underkjølt regn er størst i Østfold og Hedmark. De neste døgnene vil temperaturen på Østlandet stige fra minus- til plussgrader.

– Det skal bli varmere natt til tirsdag og onsdag. Vi kan se plussgrader i morgen og onsdag, men den kalde luften kan bli liggende lengre i daler, sier hun.

Meteorologisk institutt varsler om fare for vanskelig kjøreforhold flere steder julaften:

  • Fare for underkjølt regn på Østlandet
  • Storm og nedbør på fjellovergangene
  • Varsel om sludd, snø og overgang til regn i Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.
  • Snø og sludd langs kysten i Nordland og Sør-Troms.

Sørlandet har fint vær og opphold, og vil ikke få nevneverdige endringer utover julekvelden. På Vestlandet kommer det enkelte regnbyger langs kysten, og snø i høyden.

Snø og sludd langs kysten

Nordvest-landet og Trøndelag får mest nedbør som regn på kysten og snø lenger inne i landet og i høyden.

I Nord-Norge blir det snø og sludd ved kysten utover kvelden.

– Det er sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold fra natt til tirsdag og frem til onsdag i Nordland og Sør-Troms. Det blir en del vind og varierte temperaturer som kan gi sludd og regn, sier Skattør.

Les mer om

  1. Vær