Lang kø av saktekjørende bompengedemonstranter over Bybrua i Stavanger onsdag kveld.
Norge

Folk møtte mannsterkt opp for å demonstrere mot bomstasjoner og økte bompriser i Stavanger og Sandnes

Bompengeaksjonene i Stavanger og Sandnes førte til saktegående kø og store folkemengder i gatene onsdag. – Nok er nok, sier motstanderne.

  • og NTB

Aksjonen ble satt i verk i forbindelse med den kommende økningen av bompengeavgiften og 38 nye bomstasjoner som settes i drift fra 1. oktober. Bomstasjonene er satt opp fra Sandnes i sør til Stavanger og Randaberg i nord og Sola, Risavika og Hafrsfjord i vest.

Aksjonen startet i Stavanger og Sandnes klokken 18, og trafikken gikk svært sakte blant annet på Bybrua i Stavanger og på Heigreveien i Sandnes.

  • Titusenvis engasjerer seg i bompengekrangel: – Folk er skikkelig, skikkelig forbannet

Massivt engasjement

Den betente bompengesaken har vakt harme hos mange. En meningsmåling gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Stavanger Aftenblad og NRK, viser at syv av ti er motstandere av den nye bomringen.

En lift med slagord førte an i aksjonen mot bompenger.

– Det viser seg at når bomringen nå er rett rundt hjørnet og i ferd med å bli en realitet for folk, da ser de også konsekvensene av dette. Derfor blir folk sinte og kommer nå ut i gatene og markerer misnøyen mot det vedtaket som er fattet, sier Sigurd Sjursen til NRK.

Han startet Facebook-gruppen «For vi som er motstandere av bomringen i Sandnes og Stavanger» som nå har over 44.000 medlemmer.

Også gående demonstranter gikk i lang kø.

44 kroner pr. passering

For lette kjøretøy settes bomtakstene opp fra 20 til 22 kroner utenom rushtiden i den såkalte Bymiljøpakken, mens prisen blir det dobbelte – 44 kroner – innenfor rushtiden på morgenen og ettermiddagen. De nye takstene skal vurderes etter ett år.

Politiet kunne for øvrig melde om at onsdagens aksjoner gikk greit for seg, selv om køene varte en stund utover kvelden.
Biler og gående demonstrerte mot bomringen.

Rushtidsavgiften skal naturligvis kun betales på hverdager, og det er flere rabattordninger. Med bombrikke i bilen får man 20 prosent rabatt, og det skal kun betales for én passering i løpet av en time. I tillegg skal man maksimalt betale for 75 passeringer i løpet av én måned.

Konstant tuting

I regnet og med nærmest konstant tuting rundt seg, var Sjursen soleklar på at siste aksjon ikke er gjennomført. Håpet er at politikerne påvirkes til å snu.

«Nok er nok», sier demonstrantene.

– Selvfølgelig blir det flere demonstrasjoner. Vi kommer til å kjøre på fremover, og når vi ser at folkemengden vokser for hver gang vi arrangerer noe, så er det klart at vi skal holde trykket oppe. Og vi skal minne politikerne på at nok er nok, og at vi vil ha en forandring på det som nå er vedtatt, sier han.

Les mer om

  1. Stavanger
  2. Bompenger