Norge

- Vi er ingen smuglerhavn

AALBÆK (Aftenposten.no): Innbyggerne i den lille danske byen forteller om dramatikken søndag kveld.

I Bundgarnhuset ved kaien i Aalbæk fiskeauktion samles de lokale til en håndbajer og en prat om dagens hendelser. Havnefogd Birthe Vadager og Preben Christensen opplevde dramaet på nært hold.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Sent søndag kveld utspant det seg et blodig drama på kaien ved Aalbæk fiskeauktion midtveis mellom Fredrikshavn og Skagen. Da tre norske smuglere hadde fått 250 kilo hasj opp i båten sin, slo politiet til.

Smuglerne forsøkte å komme seg unna ved å gi full gass på sine 2 x 250 hestekrefter.

Nordmann drept

En 49-år gammel nordmann skal ha avfyrt fire skudd mot politiet og truffet med tre av dem, før han selv ble drept.

— Jeg trodde først det var nyttårsraketter, men så hørte jeg Forsvarets helikopter og så lyskasterne. Det hele var meget dramatisk, sier Preben Christensen, som eier «Bundgarnhuset» på havnen i Aalbæk.

Sammen med en håndfull venner tok han seg i går kveld en håndbajer og pratet igjennom de dramatiske minuttene hvor smuglere og politi skjøt på hverandre med skarpt.

I tillegg til at en 49-åring ble drept, ble en politimann alvorlig såret, og en annen av de norske smuglerne ble skuddskadet.

Ingen smuglerhavn

— Jeg vet jo at politiet har aksjonert mot smuglere her før. Men dette er tredje gang det skjer pågripelser på havnen i løpet av de 16 årene jeg har jobbet her. Og det gjør oss jo ikke til noen smuglerby, sier havnefogd Birthe Vadager.

Hun vil ikke være med på at Aalbæk havn er spesielt mye brukt av smuglere. De som er blitt tatt, har ikke hatt noen tilknytning til stedet.

Aalbæk er ikke noe stort sted på danmarkskartet med 3000 sjeler vinterstid.

- Kort vei

Preben Christensen kjenner de fleste som vanker på havnen, han har sin teori om hvorfor smuglerne valgte Aabæk:

— Havnen mangler videoovervåking. Alle de andre havnene mellom Frederikshavn og Skagen er overvåket døgnet rundt.

— Er det en risikabel seilas over til Norge?

— Nei, men båten smuglerne benyttet, gjør sikkert en 80–90 km/t selv med last. Da tar det ikke mer enn et par timer over til sørlandskysten, men du skal vite hva du gjør i slike hastigheter, sier han.

De andre nikker. 500 hestekrefter bak på en rib gjør den til en fartsmaskin.

— Men det kom også to biler kjørende til havnen rett før aksjonen startet. Dem tauet politiet inn i løpet av natten. Kanskje var det langt flere enn de tre nordmennene som var med på dette, sier Vadager.