Høie har fått 3000 helseråd fra Aftenpostens lesere

Helseminister Bent Høie (H) har vekket et enorm engasjement rundt prioriteringer i helsevesenet. Nesten 3000 Aftenposten-lesere sagt sitt om hvem de vil ha først og sist i helsekøen.

Helseministeren ville selv prøve Aftenpostens prioriteringsspill. Men han ville gjøre det hjemme og holde sine valg hemmelig. Her i samtale med Aftenpostens journalister Tine Dommerud og Thomas Boe Hornburg.

— Kjør prioriteringsdebatt!, sa Bent Høie da han mottok Norheimutvalgets prioriteringsrapport onsdag formiddag. Aftenpostens lesere har allerde tatt helseministeren på ordet.

Les rapporten her.

Gjennom Aftenpostens prioriteringsspill har nesten 3000 tatt de tøffe valgene mellom pasientgrupper og behandlinger. Et flertall av dem har også benyttet sjansen til å gi helseministeren råd om hva som fungerer og hva som må plass i norsk helsevesen.

Leserne tør ta de tøffe valgene

Mange har kommet med konstruktive råd:

  • Pasienten må være motivert for å få behanlding for overvekt, rus eller følgene av røyking og alkohol. La pasienten får "et stipend" som studenter. Hvis pasienten ikke oppnår resultat av et realistisk mål, kreves egenandel.
  • Prioritér de som er yngst eller i arbeidsfør alder.
  • Pasientens økonomi bør tas i betraktning ved eventuelle egenandeler.
  • Egenandeler for ufarlige lidelser som grenser til kosmetiske opreasjoner, som åreknuter, brysteduksjon, fjerning av arr, tatoveringer, fettkuler, øyelokk, fettforkleoprasjoner og fedmeoperasjoner.
  • Brukerbetaling for mindre kritiske lidelser, mens barn bør prioriteres.
  • Lavterskeltilbud for rusbehandling og bedre økonomisk støtte til tannbehandling.
    Vær helsedommer ved ditt sykehus:
Les også

Hvem vil du gi behandling?

— Vil se på rådene

Helseminister Bent Høie deltok i dagens Agenda-debatt på ap.no

Like før helseminister Bent Høie deltok i debatten på AftenpostenTV tok han en titt på de flere tusen meldingene.Høie skrollet seg nedover lesernes tips til ham, og ble imponert over hvor mange som har tatt seg tid til å svare.

-Her står det bedre oppfølging av pasienter med depresjon og selvmordsforsøk, og at psykisk helse er like viktig som somatikk. Det er råd jeg vil se på, sier han.

— Overrasket over engasjementet

-Jeg viste at helse engasjerer mange, men jeg er overrasket over at så mange deltar i prioriteringsspillet. Dette viser at dette er et tema som engasjerer befolkningen. Jeg ønsker at dette skal skape debatt, sier Bent Høie.

Han var så vidt innom spillet selv i går kveld.

-Vil du selv gå inn og delta i prioriteringsspillet?

-Ja, det skal jeg. Men jeg vil ikke legge ut resultatene, humrer ministeren.

Les mer :

Bestem hvem som ville fått behandling på ditt sykehus, og gi helseministeren råd om prioritering.