Norge

- Jeg kan ikke tenke meg et tryggere sted

Tusenvis av frø fra konflikt- og katastrofeområder i Nord-Korea, Syria, Irak og Filippinene er sendt til Platåfjellet på Svalbard, sikret for all fremtid.

  • Martin Skjæraasen

I september i fjor ble «The International Center for Agricultural Research in the Dry Areas» (ICARDA) plyndret. Den internasjonale genbanken utenfor Aleppo i Syria huset store verdier: biler, datamaskiner og annet teknisk utstyr. Kanskje mest kostbart var anleggets samling av frø. Her ble tusenvis av sorter kikerter, linser, bønner og bygg oppbevart, frø som ikke finnes noen andre steder.

Ifølge magasinet Naturehadde imidlertid forskerne ved ICARDA tatt sine forholdsregler. Da borgerkrigen brøt ut sendte de flere kasser med «sikkerhetskopier» nordover. Til Svalbard og et dypfryst hvelv 130 meter inne Platåfjellet. Her ble de satt sammen med bokser fra hele verden.

Les også

Se klodens klima- kamp på ni minutter!

En samling på over 800.000 frøprøver fra 55 land, opprettet for å sikre verdens matsikkerhet og biomangfold fra naturkatastrofer, klimaendringer — og krig.

Det tryggeste stedet

— Jeg kan ikke tenke meg et tryggere sted, sier Ola Tveitereid Westengen.

Driftslederen for Svalbard globale frøhvelv har sett lageret 2,5 kilometer utenfor Longyearbyen vokse seg frodig siden det ble åpnet i 2008. Det hele startet med noen kasser med nordiske frø, som ble plassert i en gruvesjakt på Svalbard. Senere har stadig flere sett verdien av å lagre slike «genetiske ressurser» for ettertiden.

Tre store plantearter utgjør omtrent 60 prosent av all matproduksjon i verden - ris, mais og hvete. I alt dyrkes det rundt 150 matplanter globalt. Innenfor hver enkelt art er det enorme variasjoner: ulikt næringsinnhold og evne til å tåle tørke, skadedyr og sykdom. Variasjonen er et resultat av naturlig mutasjon og vår utvelging av såkorn med egenskapene vi mener er nyttige.

Frøene lagres og videreutvikles i omtrent 1750 genbanker rundt om i verden. Men disse lagrene er sårbare. Naturkatastrofer, strømkutt og konflikter truer depotene. Den nasjonale genbanken i Filippinene er blitt rammet av tyfon, syklon og brann, den egyptiske ble plyndret i opptøyene etter revolusjonen. Det samme har skjedd i Irak, Afghanistan og senest Syria.

Dette er ikke et dommedagshvelv

Selv om mange av planteartene finnes i åkeren, er faren at sorter forsvinner. Da mister vi også muligheten til å krysse arter for å gjøre dem mer robuste mot tørke, oversvømming og fremtidens øvrige utfordringer. For eksempel inneholdt ICARDA flere typer hardført villkorn, som kunne brukes i arbeidet til å utvikle nye sorter.

Asteroidesikkert

I 2006 startet derfor arbeidet med å bygge et globalt frøhvelv på Svalbard. Stedet var gunstig. Med lokal kullkraft kunne hvelvet kjøles ned til en optimal lagringstemperatur på 18 minusgrader. Dersom strømmen skulle gå, holdt permafrosten i Platåfjellet 3,5 minusgrader hele året, og frøene ville forbli relativt uskadet.

Desto viktigere var det at Svalbard ligger i et avsidesliggende og politisk rolig hjørne av verden. Selv om hvelvet er bygget for å tåle asteroidenedslag, atomkrig og globale klimaendringer (inngangen ligger så høyt over havnivå at begge polene kan smelte uten at havet når inngangspartiet), fantes det ingen umiddelbare trusler mot det bortgjemte lageret.

- Dette anlegget er først og fremst bygget med tanke på lokale konflikter og katastrofer, som den i Syria, sier han, og understreker at dette ikke er noe «dommedagshvelv», slik det er blitt fremstilt i media.

At det omtales slik, er kanskje ikke så rart. Med sitt futuristiske inngangsparti og de øde, ugjestmilde kulissene er hvelvet som hentet ut av en science fiction-film. Både utseende og funksjon har gitt anlegget mye oppmerksomhet i presse og populærkultur.

Det figurerte blant annet i en juleepisode av TV-serien Futurama, hvor robotnissen henter frø fra hvelvet for å gjenopplive det utdødde grantreet (...med katastrofale følger). Frøbanken er avbildet i National Geographics og kåret til en av årets ti beste oppfinnelser av Time Magazine i 2008. Det er også blitt et populært turistmål, selv om ingen får komme inn.

Ønsker å samle alle sorter

— Mange reiser til Svalbard for å se Arktis før det endres av den globale oppvarmingen. De synes det er interessant å se frøhvelvet, siden prosjektet handler nettopp om å møte disse endringene, sier Westengen.

Ifølge ham står dagens landbruk overfor to store utfordringer: den globale oppvarmingen og befolkningsveksten, det forskerne omtaler som en «perfekt storm». Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon vil det være behov for 70 prosent mer mat i 2050. Det stiller store krav til både planter og produsenter, særlig fordi det er landbruket i fattige land som rammes hardest av klimaendringene.

Å ha tilgang til et variert utvalg av plantesorter med de rette egenskapene er nødvendig for å kunne brødfø alle. Inne i Platåfjellet finnes det nå over 800.000 frøprøver, mer enn en tredel av alle kjente sorter i verden. Målet er å samle alle, slik at genbanker som ICARDA kan hente ut sine sikkerhetskopier om nødvendig.

Her eroversikten over alle frøprøvene i hvelvet

Les mer om frøhvelvet:

  • Statsbygg
  • Global Crop Diversity Trust
  • Landbruks- og matdepartementet
  • Ola Tveitereid Westengens kronikk om frøhvelvet i tidsskriftet Genialt.

Les også

  1. Norge kan bli pionér på laboratoriekjøtt

  2. Landbruket er vår matforsikring

Frøprøver fra 55 forskjellige land ligger oppbevart inne i Platåfjellet utenfor Longyearbyen. Blant andre Nord-Korea, Zambia og Australia. Bygget er sperret for publikum, og åpnes bare ved vedlikehold og nye forsendinger. I fjor var det rundt fire.
ICARDA er en regional genbank utenfor Aleppo i Syria. I september i fjor ble det plyndret, men ifølge Nature ble ikke frøprøvene rørt. Flere forskere ble imidlertid evakuert.
Sortøyebønner er en populær matrett i Vest-Afrika, Asia og USA. Det er blitt en viktig ingridiens i sørstatskjøkkenet, etter at den ble importert til Virginia i det 17. århundret.
Frø fra hele verden sendes til Svalbard. Her ankommer en last fra Colombia.
I frøhvelvet på Svalbard oppbevares en tredel av alle kjente plantearter. Dette bildet viser en søtpotetplante.