Norge

Regjeringen vil ikke innfri noen av Krekars krav

Med mindre Italia på nytt krever mulla Krekar utlevert, vil ikke islamisten forlate Norge i forbindelse med terrorrettssaken mot ham der.

Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt i januar 2015. Krekar vil ikke forlate Norge for å møte i retten i Italia.
  • NTB

Regjeringen vil ikke innfri ett eneste av mulla Krekars krav om garantier for at han skal reise til Italia og forklare i retten der.

Mandag settes retten i italienske Bolzano på nytt etter nok en utsettsettelse. Retten har avslått Krekars tilbud om å forklare over videolink og vil fortsette saken uten at han er til stede og uten hans forklaring.

– Med mindre Kongen i statsråd godkjenner at Krekar kan utleveres til Italia, vil han ikke reise til Italia, sier advokat Brynjar Meling til NTB.

Helt siden italienske myndigheter for to år siden frafalt kravet om å få mulla Krekar utlevert, har rettsprosessen mot ham og flere andre i den sydtyrolske byen gått sin sakte gang.

Ifølge Meling går utviklingen i saken mot at Krekar vil bli dømt in absentia, altså uten at han er til stede. Noe nytt krav om utlevering fra Norge er ikke kommet fra italienske myndigheter.

Les også

Meling varsler kamp mot norske myndigheter i Krekar-saken

– Ikke aktuelt

Krekar har sagt han vil reise dersom norske myndigheter utstyrer ham med de nødvendige reisepapirene.

Da de kom i orden forrige måned, ville han likevel ikke reise uten garantier fra den norske regjeringen om at han ville få vende tilbake etter å ha forklart seg i saken. Han har også satt som krav at Norge får ham fjernet fra FNs terrorliste.

– Krekar er utvist fra Norge på grunn av rikets sikkerhet. Jeg tror ingen land har noen som helst interesse av å be om at Krekar fjernes fra FNs terrorliste, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til NTB.

– Det er ikke aktuelt å etterkomme noen av hans krav. Det er uaktuelt å gi ham en garanti for å kunne returnere til Norge, det er uaktuelt å ta noen steg for å få ham av FNs terrorliste og det er uaktuelt å oppheve utvisningsvedtaket, sier Wara videre.

Les også

Krekar nekter å reise til rettssak i Italia

Terrorlistet siden 2003

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden. Medlemmer av Ansar al-Islam er også holdt som ansvarlige for terrorhandlinger i Irak.

Ifølge Meling risikerer Krekar å bli varetektsfengslet og deportert til et tredjeland, som Jordan eller Irak, dersom han drar for å avgi vitnemål i den italienske rettssaken.

Les mer om

  1. Mulla Krekar
  2. Brynjar Meling
  3. Tor Mikkel Wara