Politiet fryktet fjerndetonering i fly. Fant ingen bombe.

Norwegian-fly evakuert etter bombetrussel på Alta Lufthavn. Politiet har nå klarert flyet.

Passasjerer på et Norwegian-fly som landet i Alta, venter på å bli evakuert som følge av at en bombetrussel ble rettet mot flyet.

SISTE: Politiet opplyser at det ikke er gjort funn av verken bombe eller bombelignende gjenstander på Norwegian-flyet i Alta.

Flyet ble klarert klokken 23.26 onsdag kveld, ifølge Finnmark politidistrikt.

– Søket er ferdig. Vi har startet en etterforskning for å finne ut hvem som sto bak bombetrusselen. Jeg vil ikke kommentere om vi har noen mistenkte i saken, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til NTB.

Stengte mobilnettet

– Det pågår en aksjon på Alta lufthavn nå, og vi er pålagt å stenge ned mobilnettet. Vi har da stengt mobilnettet i hele Alta, sa informasjonssjef Roald Orheim i Telenor til iFinnmark onsdag kveld klokken 21.15.

Han siktet til politiaksjonen på Alta lufthavn etter at det kom en bombetrussel mot et Norwegian-fly som landet der onsdag formiddag.

– I den forbindelse har vi fått beskjed om å gjøre området mobildødt.

Nærmere midnatt hadde operasjonsleder i Finnmark, Eirik Pedersen, bekreftet at nedleggelsen var på grunn av frykt for fjerndetonering.

– Vi stengte ned mobilnettet på grunn av sikkerheten til mannskapet som jobber der. Dette med tanke på at man kan bruke elektroniske hjelpemidler til å starte det som eventuelt er om bord, altså fjerndetonering, sier han til VG.

Én pågrepet – men ingen mistenkte

Bombetrusselen dreiet seg om Norwegians flight DY320 fra Oslo til Alta, som skulle lande i Alta klokken 11.30 onsdag.

En person hevdet han var om bord i flyet og hadde med seg en bombe. Politiet ble varslet om hendelsen rundt klokken 11.

Politiet bekrefter at én passasjer ble pågrepet under evakueringen av flyet.

– Personen etterfulgte ikke anmodningene til politiet og ble derfor pågrepet, sier Jacobsen som imidlertid avviser at personen har tilknytning til trusselen.

Ifølge operasjonsleder Svein Erik Jacobsen i Finnmark politidistrikt ble vedkommende kun pågrepet for å ha vært lite samarbeidsvillig i evakueringssituasjonen.

– Trusselen ble levert på et digitalt medium og vi jobber dette digitale sporet, men vi har foreløpig ingen mistenkte, sa Jacobsen til NTB onsdag ettermiddag.

Passasjerene ble under evakueringen bedt om å ikke ta med seg håndbagasjen.

– Vi har plassert flyet på et sikkert sted i forhold til terminalbygget. Flyet er tømt for personer, både mannskap og passasjerer som sjekkes fortløpende, opplyste operasjonslederen.

Forsvaret hentet politiets bombegruppe

Politiets operasjonssentral opplyser at mobilnettet onsdag kveld er stengt av sikkerhetsmessige årsaker.

– Det er tiltak som er vurdert og tenkt gjennom, sier operasjonsleder Jacobsen til nettavisen iFinnmark.

Politiet opplyser at mobilnettet vil være stengt i rundt tre timer.

Bevæpnet politi rykket ut på flyplassen onsdag formiddag.

Onsdag kveld bisto Forsvaret med å frakte Nasjonal bistandsenhet – politiets bombegruppe – til flyplassen i Alta. Bombegruppen skal etter planen undersøke Norwegian-flyet.