Politiet nedlegger oppholdsforbud under Mannen
Faren for ras øker stadig.
Rauma kommune forbereder seg på at raset fra fjellet Mannen kan komme i løpet av det neste døgnet.
På en pressekonferanse i morges kom det frem at politiet innfører oppholdsforbud i området, grunnet rasfaren.
— Forbudet gjelder området sørvest for Rauma elv, mellom Rønningen og Skjervahølen, begrenset til sørvest til fjellpartiet Mannen, opplyser politimesteren.
15.30 var det en ny pressekonferanse på rådhuset i Åndalsnes.
Der blir det opplyst at fjellet har tatt «det relativt med ro». Det er meldt ei del nedbør, så geologen regner med at det blir økt bevegelse da.
- Hastigheten er omtrent 2 til 2,5 centimeter i døgnet. Det trengs mer nedbør for å sette fart, sier geolog Lars Harald Blikra.
Han bekrefter også at det er større sannsynlighet for skred nå enn tidligere.— Fjellet blir svakere.
De evakuerte skal etter forholdene ha det bra, og de tar situasjonen godt, ble det opplyst på pressekonferansen.
- Kan komme neste døgn
Natt til mandag økte bevegelsen i det skredutsatte området. Ifølge sjefgeologen i Åknes/Tafjord Beredskap IKS, var hastigheten tre-fire ganger større i natt, og skredet kan komme i løpet av de neste 24 timene.
– Søndag kveld fra klokken 22 og frem til 2-3 på natten var vi inne i en akselerasjonsfase. Hastigheten økte fra time til time, fra rundt 7 millimeter til 2-3 centimeter i døgnet, sa Lars Harald Blikra, sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap IKS, på en pressekonferanse mandag morgen.
- Vi ser mer bevegelse når det regner
Sjefsgeologen peker på at fjellet beveger mer jo mer nedbør som kommer.— Responstiden på bevegelsene i fjellet ser ut til å være mellom 10 og 12 timer, det er omtrent det samme som vi så i september.
Mandag er det opphold og lite regn over fjellet. Ifølge meteorologene får Romsdal imidlertid 50 - 90 milimeter nedbør de neste 24 timene. Ekspertene mener ekstremnedbøren vil utløse skredet i Mannen.
Se 10.000 kubikkmeter stein rase ut. Geologer filmet ras fra Børa i nærheten av Mannen i 2007.
Sikrer og evakuerer
Kommunen og politiet har forberedt seg på raset ved å evakuere 12 beboere, samt en fritidsbolig. En beboer valgte først å bli i boligen sin, men politiet opplyser at alle utsatte personer nå er evakuert.
Alle har fått tilbud om overnatting på hotell, men flere har valgt å bo hos venner eller familie, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt. Også dyrene som hører til de to gårdene i området er evakuert.
— Vi har hatt kontakt med de evakuerte på morgenkvisten og skal ha et møte med dem i ettermiddag, sier ordfører i Rauma Lars Olav Hustad på pressekonferansen.
Det rasutsatte området er avsperret, og broen over elven Rauma er stengt med bom.
— Politiets oppgave er å sørge for sikkerheten i området og at ingen blir utsatt for fare. Broen er avstengt, og vi oppfordrer ingen til å gå inn der, sier Janne Marthe Viddal i Møre og Romsdal politidistrikt.
Fjellet Mannen ligger vest for Marstein:
Vet ikke omfanget ennå
Fjellet Mannen i Rauma er et av de mest overvåkede fjellpartiene i landet, med daglige radarvarslinger.
Tidligere i høst ble det oppdaget økt aktivitet i fjellmassen, og tidlige prognoser anslo at det kunne komme et skred på rundt 40.000 kubikkmeter fjell.
Nye prognoser anslo at raset kunne dreie seg om 120.000 kubikkmeter fjell. Etter nattens bevegelser er det ikke kommet nye prognoser for rasets størelse.
— Kommunen har beredskap på den infrastrukturen som kan være utsatt ved et ras, sier kommunikasjonssjef Arnt Olav Herjehagen ved Rauma kommune.
Et større ras kan ramme bebyggelse på Lyngheim og Rønningen, jernbanen, samt høgspentlinjer og en fiberlinje i dalen.
— Det ser ikke ut til å bli dramatisk, målingene viser at det er snakk om et mindre parti av Mannen som ikke vil få dramatiske følger. Men for de hjemmene som står i fare vil det jo oppleves som svært dramatisk sier Herjehagen.
- Vil raset kunne påvirke gårdsdriften ved de gårdene som er utsatt?
— Jeg kan ikke si så mye om det, men det kommer jo an på omfanget skredet får.
Les også:
Skredekspert tror regn vil utløse ras om kort tid
Les også: