Norge

Glem magefølelse og omtrentligheter. Kjøkkenet er i ferd med å bli et laboratorium.

Her er oppskriften på evig uvitenhet.

På Scientificamerican.com kan du klikke deg frem til smaker som i teorien skal passe sammen, skriver Joacim Lund i spalten Under kniven. Lund er journalist i Aftenposten.

  • Joacim Lund
    kommentator

Vær fornøyd med de kunnskapene du har, sa en gang den amerikanske forfatteren, forleggeren og filosofen Elbert Hubbard. Mer enn 100 år senere skriver norskættede Nathan Myhrvold om kunnskapsbegjær i innledningen til sitt oppslagsverk Modernist Cuisine .

Da Myhrvold var ferdigutdannet som 23-åring, hadde han en doktorgrad i matematisk fysikk, en master i økonomi, en annen master i geofysikk og en bachelor i matematikk.

Snart jobbet han med Stephen Hawking, ikke lenge etter ble han plukket opp av Bill Gates og dyttet inn i toppledelsen i Microsoft.

Men det var mat han brant for. Som 40-åring pensjonerte han seg fra Microsoft-ledelsen, og brukte all sin vitenskapelige tyngde (og alle sparepengene) til å forske og utvikle vår tids store oppslagsverk for mat.

Stor inspirasjon

Lite synsing og mening, mye kunnskap satt i system — og en god porsjon kreativ galskap. Det har vært min største inspirasjon ved kjøkkenbenken det siste året (finnes som appen MC at home).

Men hvordan komponerer du dine egne kick ass retter?

Myhrvold har mange forslag, men denne uken kom jeg over en fantastisk inspirasjonskilde på Scientificamerican.com, et uhyre detaljert, interaktivt smakskart der ulike ingredienser knyttes sammen ut fra mengden kjemiske komponenter de deler.

Finn kombinasjonene

Der kan du sitte i uker og dager, trykke og tenke ut funky kombinasjoner.

Oksestek, gruyère, peanøtter og øl. Jordbær, nellik, honning og hvitvin. Blåskimmelost, kokos og rom. Veldig, veldig gøy.

Det finnes mange som mener at matlaging er en kunst mer enn en vitenskap, og at erfaring trumfer formler. Jeg mener at det ene ikke utelukker det andre.

Alt er en vitenskap, sa gutten - han blåste ut lyset med baken.

  1. Les også

    «Nå får du tak i en av verdens fremste delikatesser i Oslo gratis»

  2. Les også

    Munchies åpner ny restaurant på Grünerløkka

  3. Les også

    «Lavpriskjedene er den største trusselen mot norsk matkultur. OK, var den største trusselen, da»

Relevante artikler

  1. KULTUR

    Mer teknologi i kjøkkenet!

  2. DEBATT

    Klimaendringer handler ikke om å tro, Hagen | Tallaksen, Lacasce, Stordal og Etzelmüller

  3. NORGE

    Hun er trolig tidenes yngste lege med doktorgrad i Norge

  4. FOTBALL

    Jubileum gir inspirasjon

  5. LANGRENN

    19-åring knuste alle: – Nesten like unik som Johaug

  6. BOLIG

    Wow, er det første du tenker når du besøker dette rekkehuset