Norge

Human-Etisk Forbund får refs for religionskritikk

- I en tale der man skal feire seg selv, bør man ikke bruke halvparten av tiden på å kritisere andre, sier Humanistisk Ungdoms leder Arnlaug Høgås Skjæveland. Foto: Arnfinn Pettersen

Humanistisk Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Human-Etisk Forbund, mener moderorganisasjonen er alt for religionskritisk. Men kritikken avfeies som naiv og urimelig.

  • Ntb

— Det er dessverre tegn til at selv om både Human-Etisk Forbund og samfunnet for øvrig har beveget seg framover i tid, er det noen humanister som har blitt igjen i 1956, skriver Humanistisk Ungdoms leder Arnlaug Høgås Skjæveland i en kommentar i Vårt Land i helgen. Kommentaren er identisk med talen hun holdt på landsmøtet i helgen.

Der oppfordret hun Human-Etisk Forbund til å «komme ut av skyttergravene, strekke ut hånden og smile til de andre livssynene».

Overfor Fri Tanke utdyper hun kritikken og viser til talen styreleder Tom Hedalen holdt da Human-Etisk Forbund feiret 60 år nylig.

— Store deler av talen handlet om kritikk av religion. Hedalen fremholdt at «religion er makt» og snakket lenge om hvordan Human-Etisk Forbund i alle år har kjempet mot denne religiøse makten. Jeg synes dette er et symptom på det jeg mener er problematisk i forbundet. I en tale der man skal feire seg selv, bør man ikke bruke halvparten av tiden på å kritisere andre, sier hun.

Tom Hedalen har imidlertid lite forståelse for kritikken, og kaller utspillet både merkelig, historieløst og naivt.

Han mener religionskritikk er viktig.

— Jeg mener vi skal være religionskritiske. Her har Human-Etisk Forbund en viktig rolle. Religion innebærer definitivt makt, som jeg sa i talen min. Det ser vi for eksempel når vi ser hvordan prester nå nekter å vie homofile, sier han.

Les også:

Les også

  1. For 1100 kroner kan du genmodifisere hva du vil

  2. Fersk undersøkelse: To av ti personer under 30 år definerer seg som kristne

  3. Vitenskapen har forbedret verden, men gjør oss ikke til bedre mennesker | Espen Ottosen