Store problemer i trafikken flere steder natt til onsdag

Veivesenet og politiet melder natt til onsdag om store problemer på flere veistrekninger nord på Østlandet.

Slik så det ut på E6 i Fåberg, nord for Lillehammer, like etter midnatt natt til onsdag.

Strømproblemer førte natt til onsdag også til togstans mellom Ringebu og Vinstra, noe som kan berøre regiontogene mellom Trondheim og Oslo. De siste oppdaterte trafikkmeldingene finner du hos Bane Nor.

På riksvei 3 sør for Alvdal var det «svært redusert fremkommelighet» forteller Veitrafikksentralen på Twitter tidlig på natten. Betydelig lenger sør, på E16, stod det biler fast langs hele strekningen mellom Maura og Roa, fortalte politiets operasjonssentral på Romerike.

Som vanlig når snø og slaps viser seg for første gang utpå høsten, var det bilførere med sommerdekk som skapte noen av problemene:

«E16 v/Sletmoen i Nannestad: minst to biler med sommerdekk har sklidd av veien. Kommer brått på. Vanskelige kjøreforhold. Avpass farten», lød meldingen fra politiet på Twitter.

«Hedmark, Oppland og nordre del av Akershus: Stedvis vanskelige kjøreforhold pga. snø. Brøytemannskaper er ute, kjør forsiktig», er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Været – og de påfølgende vanskelige kjøreforholdene – var varslet:

– Det blir vinterlig og vanskelige kjøreforhold, sa Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til Aftenposten tidlig tirsdag kveld.

Riksvei 3 i Østerdalen mens det fortsatt var dagslys tirsdag. Føret ble ikke bedre utover kvelden og sør for Alvdal var det nesten full stopp i trafikken.

Ved 20-tiden tirsdag fikk politiets operasjonssentral på Romerike beskjed om at flere biler hadde kjørt av veien i Hurdal. Da patruljen kom frem, meldte de om flere centimeter med slaps.

På Hemsedalsfjellet var det også store utfordringer for sjåfører på store og små kjøretøy natt til onsdag. «Vogntogene står på kryss og tvers», skriver NRK.

Mye snø

Yr melder at det enkelte steder fra tirsdag og onsdag morgen vil kunne komme over 30 centimeter snø.

Så langt er fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt. Kjetil Molvær, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Lærdal, sier til NRK at han er usikker på om veien vil åpne igjen i løpet av tirsdag.

Ifølge kanalen er det også snøvær og sterk vind både på riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Aurland-Hol. Det samme gjelder E134 Haukelifjell, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal.

Anbefalinger

– Det er dårlig vær på fjellovergangene mellom øst og vest. Det er redusert sikt, mye vind og temperaturer rundt null grader. Den kombinasjonen er ekkel og ubehagelig for bilistene som skal over fjellet, sier Molvær til NRK.

Han oppfordrer folk som skal kjøre over fjellet til å ha godt med drivstoff, gode vindusviskere, gode dekk – og til å senke farten når vinden kommer i sterke kast.