Norge

Ifølge kjernejournalen har 33-åringen vært innlagt i avdeling for rus og psykiatri. Problemet er at hun aldri har vært der.

2,4 millioner nordmenn har egen kjernejournal. Det er oppdaget ca.100 feil i opplysningene om hvor folk har vært innlagt.

Kjernejournalen-mPEv47hrIa.jpg

 • Tine Dommerud

Helsedirektoratet har nå stengttilgangen til disse opplysningenemens en analyse foregår. Ingen ting tyder på at feilene skyldes tekniske problemer i kjernejournalene. Aftenposten har vært i kontakt med to personer som har oppdaget at det står feil i journalen.

En kvinne (33) fra Rogaland ble overrasket da hun logget seg inn på kjernejournalen. Der kunne hun lese at hun hadde vært innlagt ved en avdeling for rus og psykiatri i 2010. 33-åringen har en kjent somatisk diagnose, men ingen diagnose innen psykiatrien.

Oppfordrer til å sjekke journalen

— Det er ikke noe galt å være innlagt innenfor rus eller psykiatri dersom man faktisk har vært det. Men det har ikke jeg, og det er helt sprøtt at det står i journalen min, sier 33-åringen til Aftenposten og oppfordrer alle til å sjekke sin egen journal.

Hun tok raskt kontakt med Helsedirektoratet da hun oppdaget feilen og fikk beskjed om at hun måtte fylle ut et skjema for å få endret opplysningene.

Vil melde seg ut

— Jeg ønsker å melde meg ut av hele ordningen og skal avregistrere meg. Men hvis jeg bare gjør det, vil opplysningene bli liggende. Jeg må derfor i tillegg sende inn et dokument og beskrive det som er feil. I tillegg må jeg dokumentere hvem jeg er, ta kopi eller skanne inn pass eller førerkort, sier kvinnen.

En annen kvinne Aftenposten har vært i kontakt med, oppdaget at det ble ført inn feil opplysninger i journalen etter et sykehusopphold.

— Jeg sjekket den for fjorten dager siden. Da var opplysningene korrekte.

Kjernejournal inneholder pasientopplysninger og pårørendeinformasjon. Eivind Slettebø

— Har ikke vært strålet og bor ikke i Bergen

I forrige uke var hun innlagt på sykehus i Oslo med galleproblemer. Stor ble overraskelsen da hun etter utskriving sjekket journalen igjen fredag morgen. Hun ville se om kjernejournalen fungerer og at den siste innleggelsen var dokumentert. Da fikk hun seg litt av en overraskelse.

— Ifølge kjernejournalen skal jeg ha vært innlagt ved en stråleavdeling, noe som er helt feil. I tillegg står det at jeg tilhører Helse Vest enda jeg faktisk bor i Oslo. Jeg synes det er skremmende, jeg har hverken gjennomgått strålebehandling, har ikke hatt en eneste time på Rikshospitalet og bor ikke i Bergen, sier kvinnen og lurer på hva som egentlig skjer.

Ingen teknisk svikt

— Ingen ting tyder på at dette skyldes en teknisk feil i kjernejournal, sier Anne-Lise Härter, avdelingsdirektør og ansvarlig for kjernejournalprosjektet i Helsedirektoratet.

Alle opplysningene knyttet til registrering av besøkshistorikk på sykehusene,legges inn i registeret manuelt, og ifølge Härter kan det oppstå menneskelig svikt. Det tastes blant annet inn en kode, og det kan oppstå feiltasting.

Ved akuttoppdrag er det nyttig for helsepersonell å raskt kunne lese i pasientenes kjernejournal. VEUM, ARNE

— Hvordan oppdages feilene?

— Brukerne må selv gå inn og lese og selv ta kontakt med oss. Vi har en beredskap for å innmelde rettinger. Jeg forstår at dette kan oppleves som veldig ubehagelig. Men det vil aldri gå på pasientsikkerheten. Feilene som er kommet, er kun knyttet til registreringer knyttet til behandlingssted. Det står ikke hva du har vært innlagt for, men hvor og når,sier Anne-Lise Härter.

- Hvorfor er det så komplisert å rette opp i feilene?

— Det er noe vi arbeider med nå. Vi ser om det finnes en enklere måte å innrapportere feil på.

Siden er stengt

Etter at Aftenposten tok kontakt med Helsedirektoratet om feil med kjernejournalen, erinformasjon om besøkshistorikknå stengt.

Anne-Lise Härter forklarer dette med at de vil ha en dybdeanalyse for å utelukke en systemsvikt.

— En av kvinnene som oppdaget at det var feil i journalen, etterlyser at det ikke står noe om at hun er allergisk mot antibiotika. Dette er opplysninger folk selv må legge inn, eventuelt sammen med legen sin. Derfor er det viktig at alle sjekker kjernejournalen sin, svarer hun.

 1. Les også

  Når nøden er størst, bør mange vite det viktigste om deg

 2. Les også

  Mange kikkere - flere overgrep

 3. Les også

  Felles journalprosjekt må utsettes

 4. Les også

  Nå får de første østlendingene kjernejournal

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Pårørende slipper å ta stilling: Nå blir det enklere å donere vekk organer

 2. DEBATT

  Mann (44) med vondt i rumpa sent en lørdagsnatt. Jeg kunne se at de tenkte sitt. | Erlend Loe

 3. NORGE

  Sykehusansatte får rabiesvaksine etter at kvinne i 20-årene døde

 4. NORGE

  Når alarmen går, tar det flere uker å finne pasienter som kan være i fare. Slik vil Høie løse problemet.

 5. NORGE

  Vil gjøre det enklere for leger å søke i tidligere pasienters journaler

 6. DEBATT

  «Pasientsikkerhet krever ikke lovbrudd»