Norge

Sommerfyll landet rundt

Flatfyll, slåssing, festbråk og fortvilte naboer. Norge har hatt sin første skikkelige sommerhelg.

Politiet over hele landet har hatt hendene fulle med festglade nordmenn som feiret sommeren i heftigste laget.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Norsk politi kan puste ut etter en usedvanlig heftig natt. Fra nord til sør har de opplevd en befolkning som har feiret sommeren – ofte på ganske utagerende vis.

– Fyll, fanteri og spetakkel, slåssing og krangling på alle mulige måter, oppsummerer operasjonsleder Runar Eriksen i Østfold-politiet.

Han og kollegene har i tillegg til fastboende østfoldinger en stor og ofte festglad hyttebefolkning å ta vare på og rykket ut til den siste festen nærmere klokken 07.00 i dag morges.

– Folk sitter ute og gaper og skriker. Dette er den første reelle sommerhelgen. Nå varer det frem til september, sier Eriksen til Aftenposten.

Alkohol + mye folk = bråk

Han får følge av sine kolleger landet rundt, som på Twitter rapporterer om vold, krangling og bråk både på utesteder, på private balkonger og i hager.

– Det begynner å bli varmt, og kombinasjonen av alkohol og mye folk i alle byene er svært merkbar, konstaterer operasjonsleder Sidsel Svarstad i Innlandet politidistrikt.

Hennes kolleger måtte i løpet av natten sørge for å kjøre hjem flere slåsskjemper, mens fire personer endte i arresten på Hamar.

Også Svarstad har mottatt en rekke klager på høy musikk, bråk og skrik fra private fester. Hun tillater seg et lite hjertesukk:

– Folk må ta hensyn til dem som er rundt seg. Og man trenger ikke slåss for å ha det moro.

  • Politiet dobler likevel ikke bøtesatsene for fyll og bråk

Også i regn

Også på Sørlandet har sommerstemningen vært høy, og politiet har hatt hendene fulle med å bringe inn folk for urinering, drikking og ordensforstyrrelser, spesielt i Arendal og Kristiansand.

I Bergen kan ingen skylde på sommerværet. Men til tross for pøsende regnvær har det vært mye folk på byen og hissig stemning. Slåssglade menn er blitt bortvist fra sentrum.

– Så lenge folk kommer seg uskadet hjem, må vi si oss fornøyd, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord, som overhodet ikke har hatt kapasitet til å rykke ut til privat festbråk

Manglende sommervarme har ikke lagt noen demper på bergensernes privatfester. Også der har politiet blitt nedringt av naboer som har fått nok av høy musikk og festbråk. Flere av klagene hadde de ikke kapasitet til å følge opp.

Voldelig i Finnmark

Heller ikke i Finnmark har sommervarmen vært plagsom. Men både i Alta, Kirkenes og Vadsø måtte politiet rydde opp i slagsmål mellom berusede, aggressive menn inne eller utenfor utesteder.

I Hammerfest måtte en sterkt beruset mann tas hånd om av ambulanse etter å ha ligget utslått på gaten. Politiet måtte ta hånd om en mann i tilsvarende situasjon i Vadsø.

Og neste helg er det St. Hans ...

Les mer om

  1. Politiet
  2. Alkohol