Norge

- Det heftigste jeg har opplevd

ÅLESUND (Aftenposten): Hanne Marie Pedersen-Eriksen kan bli historisk i Møre bispedømme. Men de siste dagene har vært en følelsesmessig berg-og-dalbane.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen ledet gudstjenesten i Volsdalen kirke i Ålesund søndag, men sjefen i bispedømmet hvor denne kirken ligger – biskop Ingeborg Midttømme – ønsker ikke å ordinere henne etter at bispedømmerådet tilsatte henne i en prestestilling i Sandøy. Men nå kan hun likevel bli prest i Sandøy – om hun selv vil. Arnfinn Mauren

 • Arnfinn Mauren

Takker hun ja til jobben hun er tilbudt, blir hun den første presten i et bispedømme som lever i et registrert homofilt samliv. Konservative kristne har beskrevet det som "tragisk" — og Møre-bispen Ingeborg Midttømme nekter å ordinere henne - men støtteerklæringene har vært desidert flest.

- Dette har vært noe av det heftigste jeg har opplevd, er beskrivelsen hun selv gir om oppmerksomheten saken har fått.

Søndag avsluttet hun en femukers praksisperiode i Ålesund med gudstjeneste i Volsdalen kirke. Den skulle hun egentlig ha sammen med en annen prest, men sykdom gjorde at Hanne Marie Pedersen-Eriksen måtte lede den alene. Det imponerte mange, og på kirketrappen etterpå fikk hun varme klemmer og lykkønskninger fra kirkegjengere som opplevde henne for første eller andre gang.

— Gudstjenesten ble en utrolig fin opplevelse for meg, sier hun.

Ved utgangen delte Hanne Marie Pedersen-Eriksen ut påskeliljer til kirkegjengerne. Tilbake fikk hun lykkønskninger. Arnfinn Mauren

Nå drar 27-åringen tilbake til Oslo og den siste innspurten i teologistudiene, men foreløpig er det ikke studiene hun har mest i tankene.

Innen få dager må hun bestemme seg for om hun skal returnere til Møre og ta jobben som prest i Sandøy kommune – som bispedømmet med knappest mulig margin vedtok å tilby henne.

-Hatt god dialog med biskopen

Det er liten tvil om at saken var vanskelig for bispedømmerådet. Ingen prest som lever i et homofilt samliv har tidligere søkt jobb i bispedømmet, vel vitende om at sjansen for jobb er blitt betraktet som liten.

Etter det Aftenposten kjenner til skal rådet ha brukt mer tid på denne ansettelsessaken enn rådet noen gang har brukt på en sak tidligere. Totalt varte møtet i 13 timer.

-Jeg er bare takknemlig for at de så at jeg hadde kvalifikasjoner som var ønsket.

— Men dersom du tar jobben, får du en sjef som ikke ønsket å ordinere deg. Hva tenker du om det?

— Hun har sagt at hun kommer til å være en god sjef. Det forholder jeg meg til. Vi har hatt en god dialog de periodene jeg har vært i praksis i bispedømmet.

Gikk noen runder med seg selv

Teologistudenten er født og oppvokst i Oslo og i Lier i Buskerud, men det er ikke tilfeldig at hun ønsker seg til et lite øysamfunn ute i havgapet. Hennes mor og mormor kommer fra Ålesund, og gjennom studietiden har alle hennes praksis- og sommerjobber vært i Møre bispedømme. Med stor interesse for naturliv, tenkte hun at jobben i Sandøy kunne passe henne perfekt.

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme. Meek, Tore

Hun har imidlertid hele tiden vært klar over at en jobb i nettopp dette bispedømme kunne bli vanskelig. Inntil for et par år siden sto det i utlysningstekstene at prester som levde i homofilt samliv ikke ville bli tilsatt. For en tid tilbake ble teksten endret til at "samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt".

— Jeg gikk noen runder med meg selv om hvorvidt jeg ville søke i Møre hvis en stilling dukket opp. Da jobben i Sandøy ble utlyst, kjente jeg et driv og et kall om å dra ut dit. Det å kunne være prest i et lite lokalsamfunn fascinerer meg.

- Men du visste om holdningen til bispedømmet og biskopen. Hva var utslagsgivende for at du tok sjansen på å søke?

— Jeg tenkte at det var min rett. Jeg diskuterte det med min tilkomne Sigrun, og vi bestemte oss for hoppe i det.

Har fått stor støtte i Sandøy

Den snart ferdigutdannede presten er sterkt ønsket av menigheten i Sandøy. Hun var en av tre søkere til stillingen, og det var et enstemmig menighetsråd som gikk inn for henne. Støtten er ikke blitt mindre etter all oppmerksomheten saken har fått de siste dagene.

— Kirken står sterkt i lokalmiljøet, og vi er spesielt opptatt av arbeidet blant ungdom. Der passer Pedersen-Eriksen godt inn, forteller leder i menighetsrådet, Norunn Blokkum. Hun var glad for at bispedømmerådet gikk inn for henne, og roser også biskopens avgjørelse om å akseptere at Pedersen-Eriksen nå kan bli ordinert av en annen biskop.

Ifølge Blokkum var Pedersen-Eriksens seksuelle legning ikke noe tema da menighetsrådet vurderte de tre søkerne til stillingen.

-Jeg gikk noen runder med meg selv om hvorvidt jeg ville søke i Møre, forteller Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Arnfinn Mauren

— Støtten fra menighetsrådet på Sandøy ga meg et løft. Det har betydd veldig mye, sier Pedersen-Eriksen.

Men som homofil kvinne, som til sommeren skal gifte seg med sin Sigrunn, har hun også opplevd fordømmelse. Det har kommet noen sms-er fra personer hun ikke kjenner. Men de er få. Avgjørelsen i Møre bispedømmeråd mener hun viser at det er mulig for Kirken å ha to parallelle syn på prester som lever i homofilt samliv

— Dette temaet burde ikke være kirkesplittende, men seksualitet og samliv er et tema som engasjerer og berører folk både i og utenfor Kirken. Da kommer også fordømmelsene.

Har ikke bestemt seg

Hanne-Marie Pedersen-Eriksen kom sent "ut av skapet" - det skjedde først etter at hun hadde begynt på teologistudiet.

Hun forteller at hun brukte to år på å konkludere med at prestejobben var teologisk forenlig med å ha et samliv med en kvinne. Presten er forberedt på at det vil være mennesker som ikke ønsker at hun skal døpe et barn eller forrette i en begravelse.

Pedersen-Eriksen håper at hun ikke blir "hun lesbiske presten". Hvorvidt hun tar jobben i Sandøy, er heller ikke sikkert. I tillegg til jobben der, har hun et tilbud om en annen prestestilling i et annet bispedømme. Det står mellom de to jobbene.

— Det blir et vanskelig valg. Det blir en grundig diskusjon med Sigrunn, og vi har ennå ikke bestemt oss. Det handler ikke bare om jobb, men hvilke sted vi ønsker å bosette oss.

 1. Les også

  Den homofile (preste)jobbsøkeren

 2. Les også

  Lesbisk prest blir vigslet selv om biskop sier nei

 3. Les også

  Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  En biskop for mangfoldets Oslo | Harald Hegstad

 2. OSLOBY

  Ny biskop i Oslo: Dette er kandidatene

 3. NORGE

  Gunstein Vetrhus var prest, enkemann og far til fire. Så møtte han mannen i sitt liv.

 4. A-MAGASINET

  Forsidepike i «undertøyskjole». Innrømmelser om å nyte vin. Dette har skapt bråk i KrF.

 5. NORGE

  Høyre freder sexkjøpsloven ut regjeringsperioden

 6. NORGE

  1 prosent av voldtektene ender med fellende dom