Norge

Forvirring om Digital-TV og bakkenett

Forvirringen råder før åpningen av det nye, digitale bakkenettet. Her er vår guide til TV-revolusjonen.

Det er bare dem som i dag ser TV via antenne som må foreta seg noe før det analoge bakkenettet slukkes. Ser du digital-TV via parabol, kabel, eller bredbånd kan du trygt bli sittende i TV-stolen, sier Tor Erik Engebretsen, områdesjef i Medietilsynet.
  • Forf>aftenposten Forbruker
  • <forf>geir Amundsen <

Det har vært skrevet mye om det digitale bakkenettet og digital-TV den siste tiden. Spørsmålene er mange, og forvirringen stor.

La oss først slå fast følgende: Ser du i dag på TV via parabol, kabel, eller bredbånd, kan du bli sittende i TV-stolen uten å foreta deg noe som helst!

Skjermen går ikke i svart når sendingene i det analoge bakkenettet slukkes. Det er utelukkende "antennefolket", de cirka 500 000 husstandene som i dag tar inn TV via antenne, som blir direkte berørt når utrullingen av det digitale bakkenettet starter førstkommende søndag.

I bakkenettet blir de digitale TV-signalene sendt ut i lufta fra tilsammen 452 sendemaster som står på bakken. Derav navnet bakkenett.

Ingen hast.

Tar du inn dine TV-signaler via antenne, må du foreta deg noe før de analoge signalene slukkes i ditt fylke om du vil fortsette å se TV. Første slukking finner sted i Rogaland 4. mars neste år. Det er med andre ord ingen grunn til å få panikk — ennå.

— Tiden frem til nedslukking bør du bruke til å finne ut hvordan du ønsker å motta digitale TV-sendinger, sier områdesjef i Medietilsynet, Tor Erik Engebretsen.

— Sjekk hvilke muligheter du har der du bor, sammenlign priser og kanaltilbud, og gjør deg opp en mening om hvilken digital-TV leverandør som kan gi deg det beste totaltilbudet, oppfordrer han. Han får støtte av Erik Lund-Isaksen, direktør i Forbrukerrådet, som tror at den tøffe konkurransen om digital-TV-kundene vil resultere i bedre og rimeligere produkter. - Alt taler for at det kan lønne seg å vente litt for å se an hvordan markedet utvikler seg etter at det digitale bakkenettet går på lufta, sier Lund-Isaksen. Lund-Isaksen tror også at den som først tilbyr et à la carte-basert kanaltilbud der kundene selv kan velge enkeltkanaler og skreddersy sine egne kanalpakker, vil appellere til mange digital-TV-kunder.

Fire muligheter.

Det finnes fire alternative måter å ta inn digital-TV på, avhengig av hvor du bor i landet. * Bakkenett: Digitale TV-signaler over eteren, slik analoge signaler sendes ut i dag. Dette er det NTV som drifter.* Parabol: Foruten det digitale bakkenettet, har Canal Digital og Viasat allerede i lengre tid tilbudt digital-TV til sine parabolkunder.* Kabel: Stadig flere kabel-TV- leverandører har, eller er i ferd med å digitalisere, kabelnettene sine. * Bredbånd: Det fjerde alternativet, eller plattformen som det gjerne kalles, er digital-TV via bredbånd, såkalt bredbånds-TV eller IPTV.

Bedre lyd- og billedkvalitet.

Hva er så fordelene med omleggingen til digital-TV? I praksis betyr teknologiskiftet først og fremst flere kanaler og en betydelig bedre lyd- og billedkvalitet. Overgangen fra analoge til digitale TV-signaler beskrives gjerne som å gå fra VHS til DVD. Kvaliteten avhenger dog av hvor tungt komprimert signalene er. Jo høyere båndbredde og datahastighet, jo bedre kvalitet på signalene. Digital signaldistribusjon åpner dessuten for spennende tilleggstjenester som for eksempel elektronisk programguide, EPG, som gjør det enklere å orientere seg i kanal- og programtilbudet på skjermen. Super-tekst-TV er et forbedret tekst-TV-system med bilder og grafikk.

Mottagerboksen.

For å kunne motta og se digital-TV-sendinger er du avhengig av en mottagerboks, en digital dekoder som pakker ut TV-signalene og gjør dem forståelige for TV-en din. Abonnerer du på betal-TV-kanaler, må du i tillegg ha et kanalkort som låser opp de krypterte signalene. Dette gjelder enten du mottar TV-signalene via antenne, parabol, kabel-TV eller bredbånds-TV. Mottagerboksene er i utgangspunktet låst til den kanaltilbyderen som selger eller leier deg dekoderen. Det betyr at du ikke kan bruke satellittdekoderen til å se sendingene i det digitale bakkenettet eller omvendt. Du trenger en dekoder til hvert av TV-apparatene du vil se digital-TV på. Flere leverandører tilbyr flere dekodere til redusert pris hvis du abonnerer på deres tilbud, og det går vanligvis an å flytte en dekoder fra TV til TV hvis leverandøren er den samme.

Ulik funksjonalitet.

Mottagerboksene har dessuten varierende funksjonalitet og kvalitet. Fra de enkleste og rimeligste, til avanserte modeller med innebygd harddisk og opptaksmulighet (såkalte PVR-bokser - Personal Video Recorder).Eksempelvis tilbyr RiksTV i første omgang en forholdsvis enkel mottagerboks fra Grundig, men planlegger å tilby flere og mer avanserte dekoderbokser. Etter hvert vil det trolig også bli vanlig med boksfrie løsninger i form av TV-apparater med innebygd dekoder, såkalte IDTV-er, for både bakkenett (DVB-T-standarden), parabol (DVB-S) og kabel-TV (DVB-C). En plassbesparende løsning for deg som ikke ønsker å ha en ekstra boks stående under TV-en. Det digitale bakkenettet vil dekke 95 % av norske husstander. Tommelfingerregelen er at tar du imot TV 2 via antenne i dag, får du også tatt imot digital-TV via den samme antennen.

På nettsidene til Norges televisjon (ntv.no/) finner du et eget dekningskart som det kan være smart å sjekke ut.

Les også

  1. Trenger du to bokser?

  2. Garanterer ingen boks