Norge

Narkotiltalt risikerer inndragning av 12,5 millioner

Etter 2 ½ år i varetekt starter mandag rettssaken mot en 42 år gammel mann fra Oslo, tiltalt for salg av 108 kilo amfetamin.

Overleveringen av partiet med 108 kilo amfetamin skal ha funnet sted her, utenfor Mortens Kro på Gjelleråsen.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

42-åringen innrømmer bare at han har oppbevart 45 gram hasj og nekter enhver befatning med det store partiet amfetamin, som skal ha blitt overlevert ved Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo 3.april 2006.Overleveringen av amfetaminen var helt ukjent for politiet inntil de 8.august samme år slo til mot en av de andre tiltalte i saken. Han skal senere i politiavhør ha fortalt om det store partiet med amfetamin.

Tjent 12,5 millioner

Politiet har regnet ut at 42-åringen kan ha tjent 12,5 millioner kroner på amfetaminen, og han risikerer å bli dømt til inndraging av dette beløpet.

–Den økonomiske biten av dette er etter vår mening bygget på helt feilaktige ting. Politirevisoren har blant annet tatt med samme beløp flere ganger, sier 42-åringens forsvarer, advokat Fridtjof Feydt.

Som eksempel nevner han at et stort beløp som ble tatt ut fra mannens konto i Norge og brukt til oppussing av huset hans i Nederland, ble regnet med to ganger, både i forbindelse med uttaket og så overføringen til Nederland.Feydt er sterkt kritisk til at hans klient har sittet svært lenge i varetekt før saken mot ham kommer opp for Oslo tingrett.

Rekord i varetekt

–Han har Norges-rekord i lang varetekt; han har sittet siden slutten av august 2006 og har ennå ikke fått prøvd saken sin. Det er ingen andre som har lenger varetekt før de får prøvet saken i første instans. Det er en meget stygg rekord, sier Feydt.

42-åringen er norsk statsborger og har drevet flere firmaer innen eiendomsutvikling, restaurantvirksomhet og pengeutlån.Det er i alt syv tiltalte i saken. En av dem, en 55 år gammel mann fra Oslo, soner allerede en straff på 11 års fengsel i en annen narkotikasak. Den dommen fikk han i lagmannsretten høsten 2005. Han ble da dømt for å ha smuglet 116 kilo hasj og 61 kilo amfetamin i et skjult rom i sin egen buss i november 2001. Våren etter dommen i lagmannsretten skal han altså på nytt ha vært involvert i en ny narkotikasak, mener påtalemyndigheten.– Han nekter straffskyld, sier denne mannens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, som ikke ønsker å kommentere saken nærmere.