Norge

Tok «bli brun-sprøyte» - kvinne falt i koma

En 29 år gammel kvinne ligger alvorlig syk på Sørlandet sykehus i Kristiansand etter å ha brukt en såkalt bli brun-sprøyte.

Den 29 år gamle kvinnen ble først innlagt her på Sørlandet sykehus, før hun ble fraktet til Rikshospitalet i Oslo.
  • Fvn
  • Marte S. Tveit
  • Mari Horve

Det var i romjulen i fjor at den 29 år gamle småbarnsmoren fra Kristiansand følte seg dårlig og ble sendt med ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Her var hun innlagt i noen dager, før hun falt i koma og i all hast ble fraktet med luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo. Ifølge personer i kvinnens omgangskrets, som Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, fryktet legene for kvinnens liv. Ved informasjonsavdelingen ved Rikshospitalet bekrefter de ovenfor Fædrelandsvennen å ha fått inn en pasient fra Kristiansand som var blitt alvorlig syk etter å ha tatt en sprøyte med melanotan. Etter de opplysningene Fædrelandsvennen har fått er det tvil om kvinnen har blitt livstruende syk av selve sprøyten eller stoffet. Kvinnen er nå tilbake på Sørlandet sykehus, og skal være på bedringens vei.

Alvorlig infeksjon

Fylkeslege i Vest-Agder, Kristian Hagestad, bekrefter saken. — Vi har ikke fått formell informasjon om dette, men ad omveier har vi fått informasjon om at en person har vært innlagt på Sørlandet sykehus med alvorlig infeksjon etter å ha brukt en slik sprøyte som kalles bli brun-sprøyte, sier Hagestad. Det er første gang Hagestad har fått melding om et slikt tilfelle i Vest-Agder, og han vurderer å undersøke saken nærmere. Bli brun-sprøyten inneholder stoffet melanotan, et syntetisk hormon som stimulerer hudens pigmentproduksjon. Stoffet kalles også Barbie-dop, og er ikke et godkjent legemiddel. De som bruker stoffet, kjøper det ofte på internett, der tilbudene florerer. Fylkeslegen advarer mot å bruke stoffet. - Jeg tror en skal være veldig skeptisk til legemidler en bestiller selv på internett, slik tilfellet var her. Særlig når det gjelder legemidler som skal injiseres, for en vet ikke om en oppfyller renhetskravet for slike sprøyter, sier Hagestad. Melatonan injiserer man på egen hånd inn i kroppen via en insulinsprøyte.

Svært risikabelt

Kommunelege Vegard Vige forteller at ettersom melanotan ikke er et lovlig legemiddel, er heller ikke bivirkningene kartlagt. - De som selger dette sier at du blir brun, slank og kåt på en gang. Dermed skulle det være lett å selge. Men ingen har oversikt over bivirkningene av dette. Vanlige legemidler er testet veldig grundig for å finne ut om medisinen er farlig, og eventuelt for hvem. Dette stoffet er både ulovlig og svært risikabelt å bruke, mener Vige. Han peker også på at ulovlige legemidler kjøpt på nettet kan inneholde nesten hva som helst. - Du aner ikke om det du kjøper er mikset sammen i en garasje, eller om det faktisk er rett stoff. Å sprøyte noe inn i kroppen som du ikke aner hva er, det vil jeg si er svært betenkelig, sier Vige.

Les også

  1. «Ida» (17) ble syk av «Barbiedopet»

  2. «Vidundermiddelet»