Norge

Rik eventyrer

Eiendomsspekulant og rallyamatør Ivar Erik Tollefsen imponerte proffene med fjerdeplass i årets Dakar-rally.

Ivar Erik Tollefsen lever ut guttedrømmen i Dakar-rally. Milliardæren fikk en sterk 4.-plass. Foto: MARIANO PAIZ/Reuters

  • Forf>
  • <forf>maria Nydal Lars Johnsen<

Mens Pål Anders Ullevålseter, som deltar i motorsykkelklassen, har fått mye omtale, har 48-åringen fra Bærum nærmest ubemerket kjørt seg inn til en topplassering i bilklassen.

–Det han gjør er helt rått! Imponerende, skryter Pål Anders Ullevålseter.

Som eneste ikke-profesjonelle Dakar-deltager noen gang med en så høy plassering, høster nordmannen mye ros for sin 4.-plass i det tøffe rallyet.

–Jeg er ekstremt fornøyd! Jeg var så nervøs før siste etappe, men nå er 4.-plassen min, sier Tollefsen til Aftenposten etter målpassering lørdag.

Bitt av basillen.

Han er milliardæren som lever ut guttedrømmen.

–For meg er dette en gammel guttedrøm, som første gang ble realisert i 2005. Da gikk vår elendige bil permanent i stykker og vi klarte ikke å fullføre rallyet, forteller Tollefsen.

Men en ødelagt bil stoppet ikke eventyreren.

–Vi kjørte de resterende etappene utenfor løpet. Først til arrangørenes store frustrasjon, men etter hvert ble de fascinert av vårt engasjement. Vi kom til slutt til Dakar, sier han.

Det var starten på milliardærens Dakar-eventyr. Han ble bitt av basillen og var fast bestemt på å kjøre til Dakar neste år. Og året etter det igjen.

–Det å mestre noe som er så vanskelig som Dakar fascinerer meg. Jeg er redd når jeg kjører i 187 km/t på en smal vei med steiner og trær langs sidene, men det å mestre det er fantastisk, sier Tollefsen.

–Uredd og målbevisst.

Tollefsen har tidligere klatret i verdens største fjell og gått på ski over Grønland. Og i sitt tredje Dakar-rally har han nådd toppen.

–Han er en utrolig dynamisk type. Han er målbevisst, uredd og liker utfordringer. Og han er glad i fart og spenning, sier Robert Caspersen, som kjenner Tollefsen gjennom fjellklatring og som har reist med ham på tre klatreturer til Antarktis.

I forretningslivet startet Tollefsen med å importere LP-plater fra England som 14-åring. Platene solgte han videre på skolen. Senere satset han på mobile diskoteker. Men det er gjennom selskapet Fredensborg Eiendom han har blitt milliardær, og formuen er estimert til rundt 4,5 milliarder kroner.

–Jeg finansierer det meste av rallykjøringen selv. Det tar jeg meg råd til, sier Tollefsen.

Sørafrikaneren Giniel De Villiers vant bilklassen, som ble ferdig lørdag. I motorsykkelklassen leder Marc Coma, mens Pål Anders Ullevålseter ligger på 6.-plass sammenlagt før den siste etappen skal fullføres i dag.