Giskeautomater stoppes i kommunene

En undersøkelse Aftenposten har gjort, tyder på at annenhver kommune vil forsøke å stoppe de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping.

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch vil ikke ha noen automater i sin by. Bystyret har satt som vilkår til skjenkesteder og steder som selger alkohol at det ikke skal forekomme "stripping, toppløs servering, spilleautomater eller spill om penger av noe slag".

— Alt spill om penger er forbudt på skjenkesteder i Sandefjord, sier Bjørn Ole Gleditsch (H), ordfører i Sandefjord. I slutten av mai vedtok bystyret i Sandefjord å ta alkoholloven i bruk for å sperre ute mange av de 2000 terminalene som Norsk Tipping planlegger å utplassere. Ved å nekte bevilling til steder som selger eller skjenker alkohol, håper kommunen å holde antall automater så lavt som mulig. Og kommunen er langtfra den eneste som vil bruke dette virkemiddelet.I en undersøkelse Aftenposten har utført blant landets ordførere, svarer nærmere halvparten at de ønsker å utestenge de nye spilleautomatene fra steder som serverer alkohol. Undersøkelsen er besvart av 109 av landets 431 ordførere. Ordførerne finner støtte i et ferskt rundskriv fra Helsedirektoratet der det står at man kan bruke skjenkebevillingen som pressmiddel for å hindre pengespill.

Stor motstand.

Aftenpostens undersøkelse viser også at 70 prosent av de ordførerne som svarte, generelt er motstandere av de nye automatene. - Automatene er en grenseløs dobbeltmoral fra statens side. Vi står på de spilleavhengiges side og gjør det vi kan slik at folk ikke skal snuble borti slike automater på puben og butikken. De nye automatene er ikke så snille. Folk som lider av avhengighet, vil fortsatt slite med den problematikken - selv om de ikke kan bruke så mye penger som før, mener Gleditsch.

7200 automater.

I løpet av august setter Norsk Tipping ut de første nye spilleautomatene. Et av hovedpoengene er at man ikke vil kunne bruke kontanter. Spillet skal gjøres med et spesielt kort som må "lades" på forhånd.De første automatene blir kun å se i Norsk Tippings hjemby Hamar. I september begynner de å dukke opp over hele landet. Rundt 100 automater skal hver uke i halvannet år sendes ut fra Norsk Tipping og fordeles på 2500 ulike kommisjonærer. I alt skal 7200 nye spilleautomater ut blant annet i butikker, kiosker og barer.

Is i magen.

Norsk Tipping mener at kommunene er litt raske på avtrekkeren.- Vi skulle ønske at kommunen kunne ha litt mer is i magen, sier Arve Sjølstad, informasjonssjef i Norsk Tipping. I forkant av lanseringen har Norsk Tipping sendt ut informasjon om de nye terminalene til alle ordførerne. Norsk Tipping bekrefter at selskapet kan bli sittende igjen med flere nye terminaler og et mindre overskudd fra spill. Utsikten til å bli stengt ute fra barene bekymrer likevel ikke Norsk Tipping. - Det vil uansett neppe bli mange færre automater som følge av dette. Automatene vil simpelthen bli stående andre steder enn der det serveres alkohol, tror Sjølstad. Kulturminister Trond Giske sier: - Det var forrige regjering som i forbindelse med spillereformen foreslo barer og restauranter som egnet sted. Dagens regjering har ikke noe sterkt engasjement for det, og overlater til Norsk Tipping å gjøre avtaler om hensiktsmessige utplasseringssteder lokalt.