Norge

Så mye kan et nytt regjeringskvartal koste

Det kan bli dobbelt så dyrt å fornye som å totalrenovere H-blokken, R4 og S-blokken. Ekspertene er imidlertid uenige.

Her legges en sikringsduk rundt H-blokken etter bombeangrepet. Oppryddingsarbeidet er omfattende, og vil ta lang tid. FOTO: TROND J. STRØM Foto: Strøm Trond J

 • Sarah Elise Falkeid

Det er et omfattende opprydningsarbeid som utføres i Regjeringskvartalet etter bombeangrepet. Nå driver Statsbygg med å sikre byggene, slik at det går an å jobbe på området.

— Det er risikofylt og farlig, for det er mye løst materiale, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh til Aftenposten.no.

Må vente med H-blokken

Foreløpig er det ikke fastslått om byggene kan stå, eller om de må rives, og nye bygg settes opp.

Bærekonstruksjonen i S-blokken og R4 er undersøkt, og byggene skal være utenfor fare for å kollapse. Men ifølge Rygh skal de utredes grundigere i dagene som kommer.

Natt til torsdag ble det lagt sikringsduk på H-blokken, men foreløpig har de ikke kunne tatt seg inn i bygget.

- Vi har ikke kommet inn i Høyblokken, fordi det fortsatt foregår åstedsgranskning og etterforskning på stedet, men bærekonstruksjonen ser ut til å være i relativt god behold, så vi skal inn , sier Rygh.

— Nå blir det opprydding og sikring av eventuelle verdier. Deretter må vi se på om bygningsmassen kan brukes, sier Rygh.

Nytt Regjeringskvartal

Det har de siste dagene vært en del spekulasjoner i media om eventuelle kostnader ved riving og rehabilitering av Regjeringskvartalet.

Rygh mener dette er altfor tidlig å vurdere.

- Vi kommer til å kostnadsberegne når hele området er utredet, sier hun.

Høyblokken har omfattende skader, og er ikke utredet ennå, ettersom det foregår åstedsgranskning og etterforskning i bygget. Det var her statsministeren hadde kontor. FOTO: PAUL AUDESTAD Foto: Paal Audestad

Èn milliard

Entreprenører Aftenposten har snakket med synes det er vanskelig å komme med kostnadsestimater, ettersom skadeomfanget fortsatt er ukjent.

— Men det kan koste mer å rehabilitere enn å bygge nytt, sier administrerende direktør Kurt Opseth, i Backe Entreprenør Holding AS, og legger til at prisen på rehabilitering avhenger av hvor ille det er.

Opseth tror at det vil koste opp til en milliard kroner å bygge et nytt regjeringskvartal.

— Nybygg er lettere å forholde seg til. Avhengig av standarden vil det ligge på mellom 15.-20.000 kroner per kvadratmeter, sier konsernsjef i AS Backe, Eirik Gjelsvik.

Det tilsvarer en utgift på mellom 900 millioner og 1,2 milliarder kroner. I tillegg er det sannsynlig at området vil bli bedre sikret ved en gjenoppbygning. Og da vil prislappen bli en annen.

— Utbedring av sikkerheten vil øke kostnadene ytterlige, sier Opseth.

Dobbelt så dyrt å bygge nytt

Administrerende direktør i eiendoms- og utviklingsselskapet Oslo S. Utvikling (OSU), Paul E. Lødøen, tror omkostningene vil bli langt høyere. Han tror det vil bli dobbelt så dyrt å bygge nytt som å renovere.

— Veldig grovt vil jeg estimere at totalrenovering kan koste 15-25.000 kroner per kvadratmeter, mens riving og gjenoppbygging kan koste 30-40.000 kroner per kvadratmeter, sier Lødøen til NA24.

Det tilsvarer utgifter på mellom 900 millioner og 1,5 milliarder kroner for en totalrenovering, og mellom 1,8 og 2,4 milliarder for å bygge nytt.

Estimatene gjelder Høyblokken, R4 og S-blokken, som alle ligger like ved stedet bomben gikk av fredag ettermiddag.

 1. Les også

  - 1000 butikker i Oslo skadet av bomben

 2. Les også

  Må gjenoppbygge Utøya for millioner

 3. Les også

  - Finansierte angrepet med 10 kredittkort

Kart over Regjeringskvartalet (klikk for større bilde). FAKSIMILE: STATSBYGG

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Onsdag startet et av de største byggeprosjektene i Norge noensinne

 2. OSLO
  Publisert:

  Dette er er prisen på det nye Regjeringskvartalet

 3. OSLO
  Publisert:

  Arbeidet under gigantteltet i Oslo sentrum har kostet 2,1 milliarder. Statsbygg vil ikke si så mye om hva de driver med.

 4. KULTUR
  Publisert:

  Setter koronaviruset rivingen av Y-blokken på vent? Her er ni spørsmål og svar om den kontroversielle bygningen.

 5. OSLO
  Publisert:

  Nytt regjeringskvartal vil koste et tosifret milliardbeløp

 6. OSLO
  Publisert:

  Nytt Regjeringskvartal: Post og varer skal sorteres og sjekkes utenfor byen. Nå har Statsbygg funnet tomt.