Råkost er den nye religionen

annechen bahr bugge.jpg
  • Våre matvalg er i økende grad styrt av kropps- og helseangst.

Streben etter en sunn, sterk og veltrent kropp har eskalert voldsomt de siste årene. Listen over nei-mat blir bare lengre og lengre. Og mer og mer inkonsekvent, ifølge sosiolog Annechen Bahr Bugge. Hun har doktorgrad fra NTNU på Nordmenns middagsvaner.

— Faktum er at vi aldri har vært friskere og aldri levd lenger enn i Norge i dag. Samtidig har vi aldri vært mer opptatt av mat. Før gikk vi i kirken for frelse, nå søker vi renselse gjennom terapi og omega 3, sier Bahr Bugge.

I dag blir du sett på som en ansvarlig og helsebevisst forbruker jo mer du begrenser inntaket av visse typer mat, påpeker hun.

Det er nesten ikke grenser for hva du kan påvirke via ernæring. Ifølge de innviede og de mest radikale er alternative, opprørske dietter som raw food, detoxing og juicing de såkalt "riktige diettene" som skal gjøre oss friske akkurat nå.

— Våre matvalg er i økende grad styrt av kropps- og helseangst. Dietter kan også betraktes som et angstreduserende ritual, sier Bahr Bugge.

Hun mener det blir meningsløst å imøtegå forskningsresultater innen ernæring, fordi det finnes så mange motstridende undersøkelser.

Også Nasjonalt råd for ernæring baserer seg på nyere studier når de kommer med sine kostholdsanbefalinger, som i korthet går ut på mest mulig råvarebasert mat, mindre sukker, mindre salt og kjøtt og mer fisk.

— Men raw food er den nye religionen, dermed er det ikke interessant nok å påpeke at norske kostholdsvaner også veiledes i henhold til nyere forskning. Det må en hellig overbevisning til, sier Bahr Bugge.

Hvis, for eksempel, all kokt mat skulle vært kreftfremkallende, ville det stått dårlig til med folkehelsen i Norge. Frem til 70-tallet spiste vi lite annet enn kokt og stekt mat.