Norge

USAs flyvåpen: Nå er F-35 i stand til å slåss

For første gang regner USAs flyvåpen F-35 som stridsklar.

F-35 og F-16 fly i formasjon.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

En hel avdeling - en skvadron - har fått stempelet «initial combat readiness». Som kan oversettes med «en første klarering for strid».

Det er general Hawk Carlisle, sjef for Air Combat Command som erklærer at US Air Forces versjon av F-35 er stridsklar.

– Jeg er stolt over å annonsere at dette mektige våpensystemet har oppnådd en første stridsklarering. F-35 vil bli det mest dominante flyet i vår flåte, fordi det kan fly oppdrag tidligere fly ikke kan og tilby muligheter for vår kommando på den moderne slagmarken, sier Carlisle i en uttalelse.

US Marines først - med betydelige begrensninger

Hittil er det kun US Marines flyvåpen som rent faktisk har operert F-35. Men i utgaver med betydelige begrensninger, som ifølge Pentagon-rapporter er avhengig av støtte fra andre flytyper for å løse avanserte oppdrag.

US Air Force bruker nyere fly, med mer moderne og mer moden programvare. Flyene har teknisk sett tatt et betydelig skritt videre, ifølge kommunikasjonsrådgiver for F-35-prorgrammet i Forsvarsdepartementet, Endre Lunde.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen foran Norges første F-35-fly, som brukes til trening av norske piloter i USA.

Slik beskriver Lunde nyheten om F-35:

– Dette handler mest om hvor langt brukerne av flyet er kommet i trening og forberedelser. At US Air Force (USAF) nå har sin første stridsklare skvadron, innebærer at avdelingen har nok fly, i riktig utgave og med nødvendige våpen, forsyninger og støtteutstyr, nok flyvere, teknikere og støttepersonell, og med nødvendig trening, til å løse seriøse oppdrag.

– For USAF inkluderer det luftkamp, det å kunne slå ut fiendtlig luftvern og andre punkter på bakken, kunne gi nærstøtte til bakkestyrker og samle inn og dele informasjon med andre styrker, sier Lunde.

Vi kan sammenligne med en seilbåt som skal seile en regatta. Selve båten må selvsagt være klar og ha det viktigste utstyret. Men den må også ha nok mannskap med riktig trening, reservedeler og forsyninger til at de sammen kan gjennomføre seilasen på en trygg og effektiv måte. Endre Lunde i Forsvarsdepartementet.

Mangler mange våpen og mye utstyr

Lunde erkjenner at mye fortsatt mangler for F-35.

– Det gjelder både antall fly og mengde og type av våpen og støtteutstyr. F-35 har i dag en grunnleggende våpenpakke som er god nok til å gå i kamp med, men flyet skal de neste årene få en rekke nye våpen som gjør det i stand til å løse flere typer oppdrag, sier han.

En avgjørende programvarepakke som etter planen skal komme høsten 2017, er ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon beheftet med store usikkerhetsmomenter.

Sjefen for Luftforsvaret, Per-Egil Rygg (helt til venstre), besøker Luke Air Force Base i USA, der de norske pilotene trener med F-35. Til høyre for Rygg står en av pilotene, Martin «Tintin» Tesli.

Meningen er at Norges første stridsklare F-35 skvadron skal være klar i 2019. De første flyene som skal inngå i denne styrken lander i Norge høsten neste år. Først i 2025 skal flyene ha full operativ evne, inkludert det norskproduserte missilet JSM, ifølge Lunde.

  • Er du nysgjerrig på hva det norske missilet JSM (for fly)/ NSM (for skip) kan utrette?

I denne videoen skyter Forsvaret på en utrangert fregatt med NSM.

  • Hvor gode vil de norske F-35 kamplyene egentlig være, som ankommer høsten 2017?

De kan bli en langt blekere utgave av kampflyet enn det F-35 på sikt skal bli, skrev Aftenposten i februar i år.

Les mer om

  1. Forsvaret
  2. Fly
  3. Forsvarsdepartementet