Uvær i Finnmark: Dramatisk for Hurtigruten

Kraftig vind skaper store problemer i Finnmark. Mange veier og fjelloverganger er stengt, og ferger, hurtigbåter, fly og busser har hatt problemer flere steder.

Natt til fredag ble det dramatisk for Hurtigruten på grunn av kraftig vind og uvær, skriver Nordlys.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble koblet inn da motorkraft om bord i Hurtigruten ble svekket natt til fredag. Sea King og Bristow redningshelikopter i Hammerfest ble satt inn aksjonen, men ingen ble evakuert. Det var aldri fare for liv.

– Hurtigruten mistet motorkraft i et forferdelig vær. Situasjonen har hele tiden vært under kontroll. Man har gått for egen maskin og stått uværet av, bekrefter pressemedarbeider i Hovedredningssentralen Geir Mortensen til Nordlys.

Vanskelige kjøreforhold

Torsdag kveld og natt til fredag ble samtlige veier langs hele kysten av Vest-Finnmark stengt som følge av vind, ifølge NRK. Like før klokken 1 meldte Statens vegvesen at riksvei 94 er åpnet igjen i Fjordaveien i Hammerfest, men veien er fortsatt stengt på flere strekninger. Det samme gjelder på E6, hvor veivesenet oppgir uvær og vanskelige kjøreforhold som årsak til stengningene.

– Vinden har roet seg litt nå, og det skal bli mindre vind etter hvert. Men det kan ta litt tid før vi er tilbake på normalen, sier operasjonsleder Andreas Vasterhus i Finnmark politidistrikt til NTB ved 1.30-tiden natt til fredag.

Buss og biler av veien

Den kraftige vinden tok seg på det verste opp mot storms styrke.

I Hammerfest i Finnmark blåste en bybuss av veien på glatt føre på strekningen mellom Prærien i Hammerfest og Forsøl, skriver iFinnmark. Episoden skjedde ved 19-tiden. Ingen ble skadd i ulykken, men busselskapet Boreal valgte å innstille all trafikk i Hammerfest inntil videre.

Også personbiler blåste av veien i byen, først en som sto parkert og deretter en bil som kjørte på riksvei 94. På en svært glatt veibane ble bilen tatt av vinden og blåst inn mot autovernet, ifølge Nordlys.

– To personer ble lettere skadd og den tredje ble sjekket på legevakten. Vi skal snakke med dem for å finne ut hva som har skjedd, sier Vasterhus.

Forsinkelser

Skilt og bygningsmaterialer er blitt tatt av vinden og blåste av gårde. Stålplater var i ferd med å blåse ned av veggene på flerbrukshallen ved Prærien i Hammerfest, og et busskur ble blåst i stykker på samme sted. Et lastebillass med isopor kom også på avveie i vinden. Deler av lasten ble fanget opp av et reingjerde.

Finnmark politidistrikt oppfordret alle som skulle ut å kjøre om å vurdere behovet, på grunn av de trafikale utfordringene.

I tillegg til kraftig vind i Finnmark blåser det også kraftig andre steder i Nord-Norge. I Tromsø ble flyplassen midlertidig stengt torsdag kveld, og det ble en rekke forsinkelser som følge av uværet. Flere ferger og hurtigbåter måtte også innstilles.