Mathias (9) har pantet flasker for 12.000 kroner

Pantepengene skal gå til fattige - via Frelsesarmeens julegryte.

Mathias henter tomflasker hos naboer og hos andre som ringer ham og vil gi bort flaskene sine. – Det er tungt å bære. Ofte kjører mamma eller bestemor meg til butikken, sier han.

– Jeg har ikke talt hvor mange flasker jeg har pantet, men det er flere tusen, sier Mathias til Aftenposten Junior.

På kjøkkenet hjemme hos ham i Mogreina i Akershus står det en stor søppelsekk full av flasker. Og utenfor huset står tre store sekker fylt med tomme brusflasker.

Mål: 500 kroner

Mathias samler pengene han får når han panter flaskene på et glass som står på kjøkkenbenken. Da Mathias begynte å samle på flaskene, var målet hans å pante for 500 kroner. Nå har han samlet inn over 12.000 kroner.

Pengene skal han legge i Frelsesarmeens julegryte. De bruker pengene til mat og klær til fattige i Norge.

– Jeg vil gi penger til de som trenger det. Det er mange som ikke har det bra. Vennene mine synes det er kult at jeg gjør dette, sier Mathias.

Fikk 30 år gamle flasker

Mathias drar hjem til folk og henter tomflasker som han kan pante, og nå har mange fått vite om innsamlingen og vil gi ham flasker.

En dag fikk familien en telefon fra en dame som ville gi Mathias noen flasker.

– Jeg trodde hun skulle gi meg én pose, men det endte med at vi fylte opp hele bagasjerommet og baksetene i bilen, forteller Mathias.

Et annet sted han hentet flasker, fikk han syv sekker med flasker som hadde stått på en låve i flere år. Noen av flaskene var 30 år gamle.

Noen har også lest om ham på Facebook og hjelper til med å pante flasker der de bor.

– Det er gøy at mange vil hjelpe til, sier han.

Mathias liker best butikken hvor det er to panteautomater ved siden av hverandre, for da går det fort å legge flaskene på båndet. Men det er én ting han ikke liker. – Klissete flasker! Jeg synes det er ekkelt å ta i dem. Ofte hjelper bestemor meg, sier Mathias.

Hjelpe andre

De siste årene har Mathias samlet inn penger til julegryta til Frelsesarmeen på forskjellige måter. Han har solgt muffins og egne malerier.

Mathias var seks år da han første gang fikk ideen om å samle inn penger for å gi til andre.

– Jeg så på Supernytt, og da handlet det om Julegryta og om barn som samlet inn penger. Da bestemte jeg meg for at det ville jeg også gjøre, sier han.

Nå gleder Mathias seg til 20. desember. Da skal han legge pengene i gryten til Frelsesarmeen.

– Det blir en fin følelse. Da vet jeg at det ikke er så lenge til de som trenger det får pengene, sier han.