Norge

Nettverden på Playstation 3

Sony forsøker å ta igjen det tapte ved å kaste seg på bølgen av voksende nettsamfunn. Spillerne skal få et gratis virtuelt hjem på PlayStation 3.

Skjermbilde fra Sony Playstation Home.
  • Forf>
  • <forf>per Kristian Bjørkeng <

Virtuelle verdener er in. World of Warcraft og Second Life vokser og vokser, og mange onlinespill der spillerne kan omgås hverandre sosialt, er på trappene.

Til nå har Microsoft vært den ubestridte lederen innen sosiale nettspill på TV, med sin Xbox Live-tjeneste. Den har nå over seks millioner brukere. Dette voksende og viktige markedet forsøker Sony nå å ta en jafs av med sin tjeneste, som enkelt og greit blir kalt "Home".

Design selv

Home skal gjøres gratis tilgjengelig for alle PlayStation 3-eiere fra høsten av. I en felles, moderne utseende tredimensjonal verden får brukerne tildelt hvert sitt hjem. Den enkelte designer sitt eget utseende og sitt rom, til og med sin egen utsikt.Det skal også foregå handel i denne verdenen, men det er ikke klart i hvilken grad spillerne kan handle med hverandre, som i f.eks. Second Life og Entropia. Du vil kunne invitere andre til ditt virtuelle hjem, både for å være sosial via videokonferanser eller text-chat, og på den virtuelle flatskjermen kan gjestene se videofilmer som er fysisk lagret på harddisken til vertens egen PlayStation 3. Sony har foreløpig ikke funnet ut hvordan den fysiske potetgullbollen kan sendes rundt i sofaen via nettet.

Premiepynt

Til forskjell fra for eksempel Second Life vil Home benytte svært avansert 3D-grafikk, som gjør det mulig for avatarene å utvise ganske finstemte følelser. I tillegg vil du kunne pynte hjemmet ditt med premier du har fått i de ulike spillene. Et lignende premieringssystem er blitt svært populært på Xbox Live, men der finnes ikke noe tredimensjonalt hjem å plassere dem i.Home ble presentert her på Game Developer's Conference i San Francisco i går kveld norsk tid. Det ble også spillet "LittleBigPlanet" til PlayStation 3, som i enda større grad er basert på brukernes deltagelse. Dette er et spill hvor spillerne selv skal designe hele nivåer og verdener, som andre senere spiller i og møter dem i. LittleBigPlanet kan spilles både i samarbeid med andre og som en konkurranse. Det er ventet på markedet om et år.

Tar ikke betalt

Sony satser i motsetning til Microsoft ikke på å ta betalt fra brukerne for å tilhøre nettsamfunnet, og det er derfor stor spenning innad i spillbransjen knyttet til hvilken modell som vil vinne frem.