Norge

Husmorfellene

Syntes du det høres fristende ut å være en moderne husmor? Pass deg for husmorsfellene.

 • Karianne Steinsland

Les også:


Mange norske kvinner velger å gå hjemme med barna også etter at mammapermisjonen er over. Noen velger å forbli husmødre resten av sitt yrkesaktive liv. Men valget påvirker din økonomiske situasjon. Hva bør du tenke på?

Frp-politiker ønsker seg husmoren tilbake.

Husmorpensjon

Informasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem, mener både sparing og sikring mot uførhet er viktige elementer for den som vurderer å være hjemme.

— Mannen bør tegne en spareavtale i konas navn. På den måten er kona sikret en andel av formuen etter hvert som denne bygges opp, sier Sættem.

Les også: Kvinner taper på å være mor, mens menn tjener på å være gift.

Som hjemmeværende får man en lav pensjon og det er derfor viktig at man er enige om hvordan kvinnen skal klare seg økonomisk når pensjonstiden kommer.

Den nye pensjonsreformen gir pensjonspoeng for ulønnet omsorgsarbeid. Likevel vil husmoren få en pensjon lik minstepensjonisten.

Les også: Tøffest for kvinnene

— I tillegg er det viktig å tenke på uførhet. Dersom den som går hjemme uten arbeidsinntekt blir ufør, er utbetalingen lik minstepensjon. Dette er pr. i dag litt over 100.000 kroner pr. år, advarer Sættem.

Flere til kjøkkenbenken

Ramborg Elvebakk i advokatfirmaet Hjort mener at det er flere kvinner som velger å være hjemmeværende nå enn for ti år siden. Som familieadvokat treffer hun husmødrene når ekteskapet går i oppløsning. Hun kan fortelle at mange av disse kvinnene ikke har avtaler eller ektepakt som sikrer dem ved et eventuelt brudd.

— Jeg tror det kan være nødvendig å være tydeligere på hvor farlig dette kan være. Dette er en ny form for kvinnefelle, sier advokaten i et intervju til Dagens Næringsliv.

Elvebakk mener at det kan være vanskelig å komme ut i arbeidslivet dersom man har vært hjemme i lang tid.

— Hvis ekteskapet går i oppløsning etter at hun har vært 15-20 år hjemme, er ofte løpet kjørt, sier advokaten til Dagens Næringsliv.

Formaliser

Informasjonssjef Sættem er enig i at en formalisering av forholdet er viktig. Dette kan gjøres med en ektepakt eller en samboerkontrakt.

— Det kan jo bli brudd etter hvert, og da er det viktig at den hjemmeværende parten ikke havner i den såkalte husmorfellen, sier Sættem.

Dersom man ikke har skrevet ektepakt kan den yrkesaktive sitte igjen med bolig og verdier ved et brudd. Vedkommende har betalt alle hovedutgiftene og kan dokumentere dette.

— Det er ikke uvanlig at de unge og pene husmødrene blir byttet ut med noen enda yngre og penere husmødre når de blir eldre, avslutter Sættem.

Last ned samboerkontrakt fra Forbruker.no.

Hva mener du om husmorsdebatten? Del dine synspunkter i kommentarfeltet oppe til høyre.

 1. Les også

  Kvinner sparer feigt

 2. Les også

  Ønsker lavere skatt for kvinner

 3. Les også

  - Spar som oljefondet

 4. Les også

  Taper på <br/>mann og barn

 5. Les også

  - Hvor bling blir du<br/> som pensjonist?

 6. Les også

  Tøffest for kvinnene

Tenk på din fremtidige økonomi dersom du velger en tilværelse som husmor på fulltid.