Norge

«Så forferdelig, de er jo bare unge gutter»

Bjørg Jerndahls (81) mor fikk en aha-opplevelse da hun så tyske soldater marsjere forbi.

  • Redaksjonen

Bjørg Jerndahl (81), Sinsen

Jeg er født 30.april 1934, og husker en del fra da krigen brøt ut.

Jeg bodde i en leilighet på Sinsen med mor og far og lillesøster snart 2 år. (her var mange flyttet inn, i alle de nyoppførte blokkene der)

Vi barn forstod at noe skremmende var iferd med å skje, for de voksne snakket så alvorlig sammen.

Om kvelden satt vi ved vinduet og så ned mot byen og fjorden, og i luften så vi fly som ble skutt ned.

Vi måtte pakke og komme oss vekk, og det var satt opp en evakueringsplan for alle på forhånd, og vi skulle til Sogn hageby til en kusine av mamma.

Vi hadde ikke bil, men pappa fikk stoppet en lastebil, og vi kom oss opp på lasteplanet med vognen til søsteren min og alt annet.

Marsjerte forbi

Etter noen dager kunne vi flytte tilbake, og det jeg da husker veldig godt, var at vi stod ved Trondhjemsveien og så alle tyske soldatene som marsjerte oppover, og at mamma gråt og sa «så forferdelig, de er jo bare unge gutter.»

30.april satt vi i vaskekjelleren. Jeg hadde glemt at jeg hadde bursdag, men plutselig sa mamma: Vet dere hvem som har bursdag i dag?

Det var jo meg som ble 6år ! ! Alle klappet og det ble selskap da det ble lyst og dag igjen, og flyalarmen var over.

Så etter stund fikk vi beskjed om at vi måtte ut av leiligheten.Tyskerne ville plassere sine i et tettbygd strøk p.g.a. bombing fra engelsmennene, så de tok halve blokken vår.

Vi ble innkvartert hos en familie i en blokk litt unna.Noe de som hadde denne leiligheten tydelig ikke var videre glad for.

Les mer om

  1. Min 9 april