Norge

Utpekt som en av Norges farligste

Stig Millehaugen skal være en av de mest beryktede personer i norsk underverden, til tross for at han stort sett hele sitt voksne liv har sittet i fengsel.

Stig Millehaugen viste dommere og presse rundt på isolasjonsavdelingen på Ringerike fengsel da han i 2002 gikk til sak mot staten for å få lettere soningsvilkår.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Millehaugen var bare 23 år gammel da han natt til 11. desember 1992 skjøt og drepte fengselsbetjent Jon-Arild Martinsen. Drapet fant sted da 23-åringen rømte fra Sarpsborg kretsfengsel. Flukten fant sted mens Millehaugen satt varetektsfengslet for væpnet ran av Nesbru postkontor. Under ranet ble flere kunder tatt med som gisler.Under flukten fra fengselet ble den andre fengselsbetjenten på nattevakt tatt med som gissel, mens Martinsen først ble funnet død flere timer senere.

Meldte seg selv

Millehaugen meldte seg selv for politiet to dager etter drapet, og i 1993 ble han dømt til 17 års fengsel for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Selv hevdet han at skuddet gikk av ved et uhell. — Jeg rakk ikke engang å komme med noen trusler før han grep tak i pistolen. Vi trakk begge armen mot oss, og skuddet gikk av. Det var en ulykke, sa Millehaugen da han forklarte seg i retten. Millehaugen ble straffedømt første gang 18 år gammel i 1987 for blant annet heleri og biltyveri. Den neste dommen, fra 1988, gjaldt omfattende vinningslovbrudd.I 1992 ble han dømt til flere års fengsel for et væpnet ran med avsaget hagle i 1989, og to grove bank- og postran med revolver i 1992. Høsten 1999 hadde han sine første permisjoner fra fengselet. I oktober 2000 unnlot han å melde seg da permisjonen var over, og han var etterlyst i nesten åtte måneder før politiet pågrep ham.

Frifunnet for ran

Politi og påtalemyndighet mente at han, da han var på frifot, ranet Kreditkassens filial på Majorstuen 3. juledag 2000. Under flukten ble det skutt mot politiet. Millehaugen ble i den påfølgende straffesaken

Les også

Millehaugen frikjent

Han ble imidlertid dømt for å ha kjøpt en MP5-maskinpistol og et militært AG3-automatgevær.I 2001 mente politiet at det var Millehaugen som skulle befris da en stjålet hjullaster ble kjørt inn i muren på Skien fengsel. Et kodet brev ble sendt til Millehaugen i dagene før fluktforsøket, der ordet «bulldoser» var nevnt.

På grunn av rømningsfaren ble Millehaugen flyttet til Ringerike Fengsel, der han satt alene på avdeling A, som har det høyeste sikkerhetsnivået av alle fengselsavdelinger her i landet.

Til sak mot staten

I 2002 gikk Millehaugen til etter å ha sittet isolert i ni måneder i Ringerike fengsel.

Under rettssaken hevdet fengselsledelsen at Millehaugen Millehaugen viste selv dommerne og pressen rundt i høysikkerhetsavdelingen der han ble holdt isolert.

Politiets bilde av Millehaugan fra 1991.
Millehaugen fotografert i 2002, da han gikk til sak mot staten for å få lettere soningsvilkår.