Trekk kortet, få penger

For godt til å være sant?

Nå kommer kredittkortene som gir deg penger tilbake hver gang du bruker det. Forbrukerrådet tror det til syvende og sist går ut over forbrukeren.

Les også:


Med kredittkortene Shell Scala Card eller 365 Direkte får du penger på konto hver gang du bruker kortet.

Pengene kan du bruke til hva som helst, og det er selskapene selv som betaler. For godt til å være sant?

Økt bruk av kreditt

Kredittkort øker i popularitet. Nordmenn bruker flere kort, og de store bankenes fordelsprogram inkluderer ofte et gratis kredittkort.

Men fenomenet med å få betalt for å bruke kortet ("cashback") er relativt nytt i Norge, men bransjen tror det vil komme flere slike kort.

— Vi vil nok se flere produkter som dukker opp etter hvert. Vi har imidlertid strenge markedsføringsregler som forhindrer samme utvikling som vi har sett i USA og andre land, tror Torstein Lind-Isaksen, daglig leder i Visa Norge.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) tror rabatt- og cashbackkort bidrar til å øke konkurransen på kredittkortmarkedet.

— All konkurranse er i utgangspunktet bra, men det er fremdeles for tidlig å si hvordan dette vil slå ut for kundene. Uansett er det viktig å velge det billigste alternativet som dekker de behovene kunden selv har, mener Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNH.

- For dem med sunn økonomi

Pr. i dag er det Fokus Bank og Citibank som har rene "cashback-kort", henholdsvis 365 Direkte og Shell Scala Card.

Nyoppstartede Bank Norwegian tilbyr en lignende løsning, men med en begrensning: pengene du får kan kun brukes til å kjøpe flyreiser med Norwegian.

Roar Dybvik, administrerende direktør i 365 Direkte, mener deres kort passer for alle med normal og sunn økonomi.

— Kortet er både for dem som ønsker å låne penger over kortere tidsrom, og for dem som er ute etter "cashback", sier Dybvik.

Deres kort gir kunden 3,65 prosent av kjøpt beløp, dersom det handles på bensinstasjoner og i enkelte møbelbutikker. Ved alle andre kjøp får man overført 1 prosent fra selskapet. Med Citibanks Shell Scala Card får kundene 1 prosent på alle kjøp – uansett hvor man handler. Betingelsen bak kortene er at butikken kan motta kjøp med enten MasterCard (365 Direkte) eller Visa (Shell Scala Card).

Røde Kors gir "cashback":

Forbrukerne får regningen

Bjørnar Eilertsen, rådgiver i Forbrukerrådet, er ikke enig i at denne typen kort er konkurransefremmende.

Tvert imot vil han heller betegne kortene som konkurransedempende.

— Dette er i samme leia som bensinkort, der kunden får rabatt ved å bruke enkelte bensinstasjoner. Man prøver her å låse forbrukeren til bestemte leverandører, sier Eilertsen.

Forbrukerrådet:

Han mener det til syvende og sist blir forbrukeren som betaler regningen.

— Kredittkortselskapene skal jo tjene penger. Enten ved at kundene ikke klarer å betale tilbake før rentene kommer, eller ved at butikkene betaler selskapet for bruk av kortet. En siste utvei er at butikkene setter opp prisen på varene, noe som igjen påvirker forbrukerne.

Forbrukerrådet følger med på utviklingen og tror det blir vanskeligere for forbrukerne å sammenligne ulike kredittkort.

- Det eneste positive er dersom dette fører til at alle kort må skjerpes på pris og kvalitet. Men vi er redde for at dette vil binde kundene opp mot enkelte butikker, og at man må gå rundt med flere titalls kort i lommeboken dersom man skal være prisbevisst. Hvis butikkene og selskapene har så mye å gå på, burde de jo heller tilby en lavere pris.

Testet markedet:

Flere kortutstedere tilbyr kredittkort der kunden får rabatt på drivstoff, uansett hvilket selskap.

Et av dem er Cresco Car fra DnB NOR.

— Undersøkelser fra TNS Gallup viser at 40 prosent av norske bilister enten bruker kredittkort utstedt av de enkelte oljeselskapene, eller bankkort uten kredittmulighet. Hele 60 prosent sa at de som oftest fyller på en fast bensinstasjon. Hele 80 prosent var positive til et kredittkort som gir drivstoffrabatt overalt, sier Marit E. Giske, informasjonsrådgiver i DnB NOR.

Er du positiv til de nye kredittkortene? Si din mening i kommentarfeltet til høyre.

Les flere artikler på Aftenposten.no.

Sjekk skattelistene her.

Roar Dybvik, administrerende direktør i 365 Direkte, mener deres kort passer for alle med normal og sunn økonomi.
- Vi er redde for at dette vil binde kundene opp mot enkelte butikker, og at man må gå rundt med flere titalls kort i lommeboken dersom man skal være prisbevisst, sier Bjørnar Eilertsen i Forbrukerrådet.