Norge

Monikas mor glad for at politiet vil ha drapstiltale

Etter 16 måneders etterforskning ber politiet om at morens tidligere samboer tiltales for forsettlig drap på Monika Sviglinskaja (8) på Sotra. Jentas mor er glad for politiets avgjørelse.

Det var her som åtte år gamle Monika Sviglinskaja (innfelt) ble funnet død.
 • Ntb

Innstillingen ble oversendt onsdag, samme dag som Hordaland politidistrikt ferdigstilte etterforskningen av saken.

Politiet innstiller på den 33-årige mannen fra Litauen tiltales for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, opplyser politiadvokat Asbjørn Onarheim til NTB.

— Det er et resultat av 16 måneders etterforskning. Fokus har vært på DNA, dataspor og kommunikasjon i sosiale medier. Det er også gjennomført rundt 200 vitneavhør, forteller politiadvokaten, som ikke ønsker å gå inn på hva han mener var utslagsgivende for avgjørelsen.

— Det samlede materialet gjør at vi mener det er tilstrekkelige bevis for å kunne ta ut tiltale, sier Onarheim.

Saken sendes nå over til Statsadvokaten i Hordaland, mens det er Riksadvokaten som tar den endelige tiltalebeslutningen.

Konkluderte med selvmord

Det ble satt i gang drapsetterforskning da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

Etter påtrykk fra jentas mos, Kristina Sviglinskaja, og undersøkelser av tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen bestemte politiet i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas. I oktober samme år ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

Moren til åtteåringen var onsdag på politihuset i Bergen for å bli informert om beslutningen, skriver Bergens Tidende.

— Hun er veldig glad for at hordalandspolitiet nå i den andre runden har gjort en så grundig og god jobb. Den viser seg å ha ført fram, og det er hun glad for, sier bistandsadvokat Stig Nilsen.

Ser fram til rettssak

Den 33-årige siktedes forsvarer, advokat Aasmund Sandland, sier han ser fram til å få belyst saken i retten.

— Etter min oppfatning står saken svakere i dag enn ved pågripelsen i oktober 2014, sier Sandland til Bergens Tidende.

Særlig gjelder det DNA-sporene mot 33-åringen, ifølge forsvareren.

— I dag er situasjonen at de sakkyndige ikke kan utelukke at det er oversmitte av DNA. Det var ikke tilfelle da han ble pågrepet, sier Sandland.

Politiadvokat Onarheim sier han ikke kan gå i detalj om dette.

— Men jeg konstaterer at han ser det som at DNA-bevisene er svekket. Det får det bli opp til en domstol å vurdere hvis det blir tatt ut tiltale, sier politiadvokaten.

Kritikk mot politiet

I tilknytning til saken er det kommet kraftig kritikk mot ledelsen i Hordaland politidistrikt, blant annet for manglende etterforskning og for hvordan politimannen og varsleren Robin Schaefer ble behandlet.

Politidistriktet er ilagt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken, men ingen enkeltpersoner er straffet. I juni i år trakk politimester Geir Gudmundsen seg som følge av kritikken som kom fram i en rapport fra advokatfirmaet Wiersholm. (©NTB)

 1. Les også

  Politiet innstiller på tiltale om forsettlig drap i Monika-saken

 2. Les også

  Monica-saken: Facebook-melding sendt fra siktede

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Væromslag skaper trøbbel i Oslo: Branner, vann i veien og trær som velter

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5