Norge

Frigir navn på gutt (6) som døde i Vaksdal

Jonatan Ulveraker døde etter å ha blitt overkjørt av en lastebil mandag kveld.

BLOMSTER OG LYS: Roser og tente lys er på plass der den tragiske ulykken i Vaksdal skjedde mandag kveld. FOTO: ODD NERBØ
  • Gerd Tjeldflåt
  • Camilla Ahamath
  • Pål Andreas Mæland
  • Bergens Tidende
  • Linn Gjerstad

I samråd med guttens foreldre frigir politiet navnet på den omkomne gutten.

Det var Jonatan Ulveraker (6) som omkom i ulykken i Vaksdal, mandag denne uken skriver Bergens Tidende.

— Foreldrene hans var opptatt av at barna ikke måtte slutte å leke. «Fortsett å ake,» sa moren til 6-åringen til de andre barna på skolen, fortalte rektor på Vaksdal skule, Monica Antun dagen etter ulykken.

BLOMSTER OG LYS: Roser og tente lys er på plass der den tragiske ulykken i Vaksdal skjedde mandag kveld. FOTO: ODD NERBØ

Tirsdag møtte hun pressen sammen med ordfører Eirik Haga og FAU-leder Kathrine Audestad. Sistnevnte har et barn i klassen til 6-åringen som omkom mandag kveld. Hun jobber i tillegg som psykolog på Voss.

  • Bakgrunn: Gutt (6) døde i ulykke i Hordaland

— En veldig tung dag

— Dette har vært en veldig tung dag. Det er så ulikt hvordan barn reagerer. Vi har hatt alle slags reaksjoner her i dag. Noen er lei seg. Det er tårer. Andre er sinte og synes det er urettferdig. Innimellom leker de. Sånn må det være, sier Audestad.

— Det var noen barn som kom inn og var skamfulle fordi de hadde lekt og hatt det gøy i et friminutt. De sa de hadde glemt seg, forteller rektor.

Etter ulykken har skolen i Vaksdal hatt fokus på nettopp dette; at barn har lov til å veksle i følelser, at livet ikke stopper opp, at alle følelser er normale.

— Dette er så vondt, men man kan ikke være i sorgen hele tiden, påpeker Audestad.

Folk i bygden er sterkt preget:- Han var en sånn fin gutt

Alle elevene skrev hilsener

Foreldrene til gutten som omkom møtte kriseteamet på Vaksdal skule tirsdag morgen, sammen med rektor og andre ansatte på skolen. Da gikk gjennom hva som hadde skjedd dagen før. Deretter ble det snakket klassevis med elevene, før alle samlet seg i et lokale. Da var også en god del av foreldrene til barna på skolen til stede.

BLOMSTER OG LYS: Roser og tente lys er på plass der den tragiske ulykken i Vaksdal skjedde mandag kveld. FOTO: ODD NERBØ

— Det var noen ord, vi tente lys og hadde litt musikk, forteller en tydelig preget rektor Monica Antun.

Hun oppfordret elevene til å gå tilbake til klassene sine for å skrive hilsener til 6-åringen som omkom i den tragiske ulykken mandag kveld. Den skjedde like etter avslutningen for 1. klasse, der det hadde vært grilling, bål og utendørs lek.

— De fleste har skrevet til ham og satt ord på følelsene sine. Mor til gutten ønsket å få brevene fra dem i 1. klasse, der han gikk. Det skal hun få, sier Antun.

- Barna forstår ikke

Resten av tirsdagendagen har de forsøkt å få så normal som mulig på Vaksdal skule.

— I går var 130 elever på skolen. Nå er vi 129, sier Antun.

Det er en klasse per trinn med unntak av 6. og 7. De går sammen. I klassen 6-åringen gikk var det 22 elever. Nå er de 21.

— Jeg opplever at alle har blitt godt ivaretatt i dag. Helsesøster har vært her og det har vært flere voksne til stede i hver klasse. Barna forstår jo ikke dette. Vi må forklare dem det flere ganger. «Men skal de ikke opererere ham,» spør de yngste. De skjønner ikke at han er død, sier Audestad.

— Jeg har brukt ordene «vi har mistet» mye i dag, sier rektor.

- Godt at familien var med oss

— Informasjonen har vært nøktern og god. Det har også vært godt for oss at familien til gutten som er død har vært her, mener Audestad.

— Det er vanskelig å ta kontakt etter noe slikt. Nå har de oppsøkt oss den første gangen. Det har vært godt for alle. Det var tøft for dem, men det var riktig. De har jo to andre barn på skolen også, sier Antun.

Brødrene til den døde 6-åringen går i 3. og 7. klasse.

— Hele familien virker veldig sterke og åpne. Hvordan de har det ønsker jeg ikke å si noe om, sier rektor.