Trippeldrapstiltalt onkel: – Det var dårlig gjort, så vi la en plan for å drepe

Fredrikstad-mannen (56) forklarte i dag hvordan tre mennesker ble likvidert i en familiefeide i Pakistan i mai 2013.

nkel-fm9pyblwRG.jpg
mykttegnet_blurret-RcRP8d_09d.jpg

56-åringen, broren hans og kona til broren er tiltalt for overlagt trippeldrap i Pakistan i mai 2013. Ekteparet nekter straffskyld, men 56-åringen har tilstått.

trippeldrap-0UdOahcp28.jpg

Tre mennesker ble drept med kaldt blod. Årsaken var at et ungt par giftet seg av kjærlighet, uten familiens samtykke. De som ble drept, var brudgommen, hans bror og deres far (se grafikk). Bruden, en 25-år gammel oslokvinne, anmeldte foreldrene sine og har allerede forklart seg som vitne. I dag gjentok 56-åringen, enkens onkel, tilståelsen i Oslo tingrett. Han sa at det var veldig dårlig gjort av det unge ekteparet å gifte seg i hemmelighet.

Lavere stand

56-åringen er tiltalt for å ha drept ektemannen til sin brors datter. Det unge paret hadde giftet seg uten samtykke, noe som åpenbart ikke ble tatt godt imot av brudens familie. Den 25 år gamle enken har allerede forklart seg og forklart at hennes foreldre var av høyere stand enn hennes ektemann, Tanveer Abbas, og at det er grunnen til at han, hans bror og hans far ble tatt av dage 17. eller 18. mai 2013.

I dag begynte 56-åringen, hennes onkel, på sin forklaring i Oslo tingrett. Han snakket om æresdrap, blodhevn, krenkelser og sinne. Hans forklaring tilsier at drapene skjedde i en annen rekkefølge enn det den 25 år gamle enken har forklart. Hun var av den oppfatning at hennes ektemann Tanveer ble drept først. 56-åringen sier at det var omvendt, og at alle tre ble drept samme dag, 18. mai 2013.

– Dårlig gjort

– Jeg fikk vite at Tanveer hadde giftet seg med datteren til broren min. Jeg ble veldig sint fordi Tanveer ikke hadde fortalt det. Det var veldig dårlig gjort, jeg ringte broren hans.

– Vi la en plan om å drepe. Jeg er lei meg, verken Gud eller vår religion tillater drap. Det er Gud som har gitt oss livet, og det er Han som skal ta det. Jeg angrer hver dag, hele døgnet.

I samtalen ble de enige om hvordan de skulle gjøre det, de bestemte seg for å drepe Tanveers far og bror også.

– Vi planla å invitere Tanveers far og sønn hjem til meg. Og etterpå kunne vi dra og drepe Tanveer.

– Skjøt begge med rifle

– Jeg ringte Shabbir Hussain (Tanveers bror) og ba ham ta med faren og komme hjem til meg, sånn at vi kunne finne en løsning, sa 56-åringen. Tanveers bror og faren, Ghulam Haider, sa ja, og tok turen til 56-åringens bolig til et forsoningsmøte etter at Tanveer hadde giftet seg med 56-åringens niese uten tillatelse.

Da de kom frem:

– Jeg ringte Tanveers bror og sa at de hadde kommet, og at han kunne komme. Jeg har en ung tjener som fikk beskjed om å stå ved porten og ga beskjed om at de ikke skulle slippe inn i huset. Tanveers bror kom på motorsykkel kom etter ca. fem minutter. Han gikk inn i gjestehuset (der hans far og bror befant seg). Han hadde med rifle og skjøt dem med den. Da jeg kom ned, så jeg at begge var døde. 56-åringen har forklart til politiet at han hadde tenkt at ofrene skulle drepes med våpnene som Tanveers bror eide.

– Drepte Tanveer

– Jeg satte meg på motorsykkelen sammen med Tanveers bror, så kjørte vi. Han hadde riflen på skulderen. På grunn av en politikontroll, returnerte vi. Da skjøt han dem igjen, med pistol.

Etterpå satte de seg igjen på motorsykkelen. Denne gangen kjørte de til det tiltalte ekteparets hus og gikk inn. Tanveers bror skal ha fortalt 56-åringen at han hadde hentet Tanveer for å drepe ham.

– Der lå Tanveer i sengen med et laken over seg. Broren gikk inn, trakk lakenet til side og sa et eller annet om at det Tanveer hadde gjort ikke var bra. Jeg sto rett utenfor døren og så at han skjøt Tanveer to-tre ganger. Etterpå tok vi motorsykkelen og kjørte vekk derfra.

– Etterpå ringte han (Tanveers bror) til Norge, jeg tror han snakket med kona til broren min og fortalte at han hadde drept dem.

– Han sa: "Jeg har drept de menneskene", sier 56-åringen.

– Ble aldri torturert

Han sa at det er feil, slik det har stått i Aftenposten, at Tanveer hadde skader som tyder på at han ble mishandlet før sin død. Aftenposten har skrevet at resultatene av obduksjonen viser at han var blitt mishandlet, blant annet at armen var brukket.

– Hvordan vet du at han ikke hadde skader hvis du bare så ham ligge under et laken da du kom dit, spurte aktor.

– Det er et faktum, han ble ikke torturert på noen måte.

Han forsikrer at han forklarer seg sannferdig for retten.

Avlyttet i fengselet

Mannen har sittet i varetekt to år, og har lenge vært underlagt brev- og besøksforbud. Etter at han ble siktet og pågrepet har han ikke vært villig til å forklare seg for politiet.

Nylig ble besøksforbudet opphevet, og han kunne endelig slippe isolasjonen og ta imot besøk. Men samtidig hadde politiet sørget for å innhente tillatelse til romavlytting. Da 56-åringen tok imot medlemmer av familien på besøksrommet i fengselet, ble samtalen tatt opp. Det som kom frem bidro til at han senere tilsto overfor politiet at han hadde vært med på å planlegge drapene.

Under samtalen sa han blant annet følgende til dem som besøkte ham:

«Det er kun slekt av samme blod som teller. Utenforstående blir ikke det samme. Jeg har forklart meg skikkelig fint. Jeg sa ikke noe stygt om andre selv om jeg hadde lyst til det.»

Da avhøret var over ble det lest opp for ham hva han hadde sagt. Under opplesingen kom han med et utbrudd som ble notert og tatt med i avhørsdokumentet. Det går omtrent slik, og dreier seg om hans forhold tin sin bror og svigerinne som bor i Oslo:

«Siktede svarer at han er lei av dette. Politiet forsøker bare å få ham til å si ting som vil få (broren) og (svigerinnen) dømt. Det vil han ikke være med på lenger. Han forsøker bare å si ting som vil hjelpe Ashraf og Bushra. Hvis det skal være slik, så får han heller ta 21 års fengsel.»

Tilsagn om strafferabatt

Under samtalen snakket 56-åringen fortrolig og fortalte detaljer om sin situasjon. Han ble kjent med at politiet hadde avlyttet ham. Etterpå lot han seg avhøre, det var 12. august, og sa da til politiet at han ville tilstå. Tilståelse skal gi strafferabatt, i dette tilfellet fikk han påtalemyndighetens tilsagn om at straffepåstanden vil bli lagt på 17 års fengsel. Alternativet er lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

I samtalen med politiet sa han at han hadde ringt Tanveers bror som bekreftet at han hadde kidnappet Tanveer på grunn av ekteskapet og at hensikten var å drepe ham. 56-åringen skal også ha sagt at han selv hadde svart at det var en god idé å drepe alle tre. Det var 56-åringen som foreslo å drepe alle tre. Men han sier altså at det var Tanveers bror som drepte, både sin egen bror Tanveer, sin andre bror Shabbir Hussain og sin egen far Ghulam Haider.

Blodhevn

Enken etter Tanveer, 25-åringen fra Oslo, har forklart at broren og faren til hennes ektemann ble drept for å unngå blodhevn, men det poenget er ikke avgjørende i 56-åringens forklaring.

– Jeg er ikke redd for hevn. Vi har forsoning med Tanveers familie.

– Praktiseres det blodhevn i Pakistan, spurte aktor Guro Hansson Bull.

– Ja. Hvis noen blir drept i en familie, så kan andre bli drept i den andre familien, sa 56-åringen. Men det lar seg gjøre å kjøpe seg ut av blodhevnen.