Slik skal strandsonen i Oslofjorden gjøres mer tilgjengelig
Kun et tredjedel av strandsonen i Oslofjorden er tilgjengelig for almennheten. Nå vil regjeringen ha en gjennomgang av kommunenes praksis.
Tilgangen på strandsonen blir dårligere og dårligere for de 1,6 millionene som bor langs Oslofjorden.
For å bøte på problemet, har Klima- og miljødepartementet kommet med flere tiltak i en fersk plan for Oslofjorden (se faktaboks).
– Hovedutfordringen er at du har en bit-for-bit nedbygging av strandsonen. De enkelte utbyggingene og dispensasjonene virker små selv, men i sum blir tilgangen til strandsonen dårligere, sier klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V).
I beltet som går 100-meter fra sjøkanten er det egentlig forbudt å bygge. Men kommunene kan gi dispensasjon. Her er det stor forskjell blant kommunene. Det er et problem, mener Rotevatn.
– Vi kommer til å gi statsforvalteren oppdraget med å følge opp praksisen i kommunene. Det er viktig å få kunnskap om hva som er grunnlaget for dispensasjonene som gis, og hvordan det påvirker tilgangen på strandsonen.
Vil gi hjelp til fjerning
Mange hus- og hytteeiere bryter loven når de utvider plenen, og setter opp gjerder, skilt og hagemøbler. Kommunene blir fort den svake part, når folk tar seg til rette i strandsonen.
Regjeringens svar er å vurdere å gi kommunene økt juridisk bistand.
– En del kommuner er usikre på jusen når det gjelder muligheten til å fjerne ulovlige inngrep. Et annet problem for kommunene er å klargjøre grensen mellom innmark og utmark. Juridisk bistand er noe flere kommuner har etterlyst, sier Rotevatn.
Men juridisk bistand er noe regjeringen foreløpig bare vurderer. Oslo Friluftsråd er ikke fornøyd med det.
– Jusshjelp til kommunene bør komme snarest mulig, er budskapet fra Kjetil Johannessen, som er nestleder i Oslo Friluftsråd.
Juridisk hjelp til kommunene er fornuftig, sier Fredrik Holth, som er dosent i juridiske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.
– Dette er egentlig å gjeninnføre en ordning som ble avviklet for noen år siden. For å oppnå målsetningen om at folk skal ha tilgang til strandsonen, er det viktig å følge opp med kontroll av at det ikke skjer etablering av ulovlige stengsler i strandsonen.
Kommunene har ikke alltid den nødvendige juridiske kompetansen til dette, sier Holth.
– Det er ressurskrevende saker som krever grundig kartlegging av de faktiske forhold og god juridisk kompetanse. I tillegg er det ofte snakk om et stort antall saker.
– Lære av hverandre
Det foreslås også å opprette et nettverk, hvor kommunene kan lære av hverandre.
Det kan disiplinere kommunenes praksis rundt dispensasjoner, mener Holth.
– I utgangspunktet er vilkårene svært strenge, så det er ikke regelverket det står på når det gjelder bygging i strandsonen.
Rotevatn er ikke bekymret for at nettverket blir et supperåd.
– Hver for seg sitter kommunene på betydelige virkemidler. Da er det klokt å sette seg sammen og lære av hverandre. Slik kan unødvendig nedbygging av strandsonen hindres.
Uro i øyparadiset: Krever riving av ulovlige badehus og brygger
– Store konsekvenser
– Kommunene har i dag ansvar for forvaltningen av strandsonen. Regjeringen pirker ikke i den lokale selvråderetten, sier Rotevatn.
– Kommunene skal fortsette å ha selvråderett og bestemme over arealplanene. Men jeg tror kommunene har godt av å snakke sammen og, slik at ting ses i en større sammenheng. Det hver kommune gjør virker smått alene, men i sum får det store konsekvenser.
– Dialog, kunnskapsinnhenting og vurderinger, er grunntonen i tiltakene. Vi mangler ikke pisk i dag, mener Rotevatn.
– Det ligger allerede en del pisk med forbud mot å bygge ned strandsonen. Men så er det unntaksregler vi er nødt til å se på.
Strandsoneunntak innvilges i en rekke saker
Vil ha statlige oppkjøp
At det kommer en plan nå er viktig, mener Oslo Friluftsråd.
– Det er et stort behov for flere tilgjengelige og tilrettelagte friområder rundt Oslofjorden, i en region som vokser med 20.000 mennesker årlig. Eksisterende friområder har i dag en intensiv bruk, noe vi blant annet så koronasommeren 2020, sier Johannessen.
Det er ett tiltak de savner i planen for strandsonen: mer penger til oppkjøp av strandeiendommer.
– Dette er en god investering med tanke på folkehelse.
Å få et nettverk med kommunene kan være et viktig bidrag, mener Johannessen. Men da må det også gis ressurser nok, sier han.
– Det har eksistert nettverk i flere år, men vi har opplevd at aktiviteten har variert litt.