Norge

Fem lag klær, doble ullsokker og vind. Så kalde var de 33 vikingene da de nådde Grønland

Fem lag klær. Doble ullsokker. To grader i luften og kald vin. Godt å se Grønland i går.

Hvor kald blir man egentlig når man har seilt verdens største vikingskip helt til Grønland? Dét vet de 33 på det norske skipet som fikk sove inne i natt.

 • Helle Aarnes
  Helle Aarnes
  Journalist

– Det fantes dessverre ikke lokal mat, så det ble hamburgere. Og jeg må medgi at det ble noen øl også. Ombord rører vi ikke en dråpe av hverken sprit eller øl. Vikingene drakk kanskje mjød, men det kan ikke vi.

– Men så var det fantastisk deilig å få lov til å låne noen leiligheter og sove litt varmt, for én gangs skyld. Vi bor i telt ombord ellers, forteller en lykkelig kaptein Björn Ahlander (68) på vikingskipet Draken Harald Hårfagre, som nådde Grønland lørdag kveld.

– Det var helt fantastisk å krysse inn mellom isbergene! Og en stor lettelse å komme i havn. Dette er et åpent fartøy som har seilt i tøffe farvann med 33 mann om bord. Og så har alt gått så bra!

- Alle er trøtte, men superfornøyde. Vær og vind har hjulpet oss, sier en tilfreds kaptein Björn Ahlander, som lørdag kveld kunne seile verdens største vikingskip-kopi i havn i Grønland.
Selv 2016-vikinger må ta inn seilet. Her utenfor Shetland.

Fem lag med klær

Det har vært fire iskalde uker:

– Det verste er været og kulden. I går var det to plussgrader og én grad i vannet. Når det blåser da, er vinden veldig, veldig kald.

– Hva har man på seg da?

– Fire-fem lag med klær, og doble ullsokker. Men enda fryser man. Vi står på dekket hele tiden, uansett vær, bortsett fra når vi sover. I teltet er det bare plass til de som sover. Man ligger tett.

– Lukter det godt der inne i teltet?

– Nei. Det gjør det ikke. Men ventilasjonen er bedre enn vi trodde. Og litt varmt blir det jo; kanskje 10-12 grader, siden vi ligger tett-i-tett. Det er helt ok, sier vikingkapteinen, via satelitt-telefon.

– Stemningen hos besetningen er fantastisk! Alle er trøtte, men superfornøyde, .

Slik kan også Nordsjøen se ut på en solskinnsdag.
Jippi! Endelig på Grønland! Klokken 16 lokal tid lørdag kunne det 35 meter lange vikingskipet Draken Harald Hårfagre seile inn til Quqortoq.

Det er en ekte berserkprosjekt: 33 moderne vikinger, nesten en måned på havet.

– Vi fikk en fantastisk mottakelse, borgermesteren og hele byen sto på kaien og sang i sine tradisjonelle klær. Og så fikk alle komme om bord. I går kveld, fra restauranten, så vi ned på båten som lå blant isfjell og samtidig var full av barn. Mange klatret i masten. I dag skal vi ha en fotballkamp med dem.

"Ankommet Qaqortoq, Greenland! Takk for en storslagen velkomst!", oppdaterte mannskapet på skipets Facebook-side i går kveld.

Den spektakulære turen på det 35 meter lange vikingskipet Draken Harald Hårfagre har gått via Shetland, Færøyene og Island. Skipet, som regnes som verdens største vikingskip, ble bygget på Vibrandsøy i Haugesund og sjøsatt i 2012.

Det moderne vikingskipet skal ha de samme sjøegenskapene som sagalitteraturensleidangsskip og kan også kombinere havskipets gode seilingsegenskaper med kripsskipets bruk av årer.

Det 95 tonn tunge skipet har beveget seg fremover ved hjelp av et gigantisk seil, vevet av silke.

Vikinger i solnedgang.
Skipet, som er inspirert av flere historiske vikingskip, er vakkert ornamentert.

– Vær og vind har hjulpet oss

Den 26.april i år var en nervepirrende dag for de moderne vikingene. Da la nemlig vikingskip-kopien Draken Harald Hårfagre ut fra Haugesund. I nesten en hel måned har mannskapet seilt på turen fra Haugesund til Grønland.

Opprinnelig plan var å seile direkte til Island fra Haugesund, men underveis har skipet vært nødt til å ta små pauser på Shetland og Færøyene, i påvente av riktig vind og perfekte seilforhold.

– Vær og vind har hjulpet oss, seilingen har vært god, sier en glad kaptein Björn Ahlander.

Strekningen fra Island til Grønland er på 1000 nautiske mil og er ekspedisjonens lengste distanse og har tatt seks dager.

Sent fredag kveld postet ekspedisjonen et bilde av skipet i solnedgang på Facebook og forklarte: "Akkurat nå runder Draken Kapp Farvel, sørspissen av Grønland. Beregnet ankomst i Qaqortoq er lørdag kveld".

"Smooth sailing" for moderne vikinger.
Draken Harald Hårfagre

33 roere, 95 tonn

Skipet er ikke en direkte kopi av ett spesielt skip, men inspirert av flere historiske skip, samt av sagaer og andre skriftlige kilder.

Ingen i moderne tid har seilt en så stor vikingskipkopi. For dette er ikke et pingleskip: Draken Harald Hårfagre veier 95 tonn, altså nesten fem ganger så mye som Osebergskipet, som veide skarve 15 tonn.

Og la oss fortsette: Skipet har normalt sett mulighet til å benytte 50 par årer, 25 på hver side og to mann per åre. Altså kan det settes hele 100 mann (og kvinner) til årene, som er spesiallagde og 7,2 meter lange. Dekket er satt sammen av 800 eikebord.

Det store spørsmålet da skipet ble snekret i Haugesund, var om det ville ha de samme gode seileregenskapene som vikingtidens langskip, som er omtalt i norrønne bøker. Nå ser det altså ut til at jobben med å bygge verdens største moderne vikingskip har vært god.

Villsvinhår, hvalross-skinn og silke

Skipets materialer er fra mange land, og her er litt av hvert tatt i bruk: Hampen til tauverket kommer fra Kina, fra Grønland er det hentet hvalrosskinn til rep,Tyskland bidrar med villsvinhår, svenske sauer har ofret ullen sin til rep i skipets rigg.

Den 24 meter høye masten står svenskene for, og silken til det 260 kvadratmeter store seilet kommer helt fra India.

Hjem til Leiv Eriksson

Og hva gjør så moderne vikinger når de går i land i et sted som Quqortog?

Svaret er åpenbart: de besøker området der stedets store helter, Eirik Raude og hans sønn Leiv Eriksson, levde. Eriksson var fra Island og huskes som den første europeeren som oppdaget Nord-Amerika rundt år 1000.

Nå skal de lokale innbyggere på Grønland få komme om bord i båten for å ta en titt på et (nesten) vaskeekte vikingskip. Og etter hvert går ferden videre: Fra Grønland seiler Draken Harald Hårfagre videre til Newfoundland og Amerika, for å følge i Leiv Erikssons spor.

Fem lag klær. Doble ullsokker. To grader i luften og kald vin. Godt å se Grønland i går.

Les mer om

 1. Grønland
 2. Harald Hårfagre
 3. Island
 4. Haugesund
 5. Færøyene
 6. Vær
 7. Vikingtiden