Lurt å ha røykvarsler på soverommet

Alle boliger skal ha røykvarslere. Slik plasserer du dem riktig.

Røykvarslere skal redde oss fra brann. Bildet er fra en øvelse. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Les også:

Du må ikke glemme soverommet når du monterer røykvarslere.

— Mange nordmenn ser ut til å være usikre på hvor de skal plassere brannvarslingsutstyr, sier Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring til Aftenposten.no

Storebrand har gjennomført en undersøkelse av hvor nordmenn plasserer brannvarslingsutstyret sitt.

Soverommet viktig

Men 85 prosent har røykvarsler i gangen og 49 prosent har den i stuen, er det kun 44 prosent som har montert røykvarsler på ett eller flere soverom.

I første halvår omkom 34 personer i brann i Norge, en økning fra i fjor.

Storebrands undersøkelse viser at mange har montert røykvarslere i flere rom i boligen, men det hjelper lite hvis de ikke er plassert på riktig sted.

— Over 80 prosent av oss bor i boliger som består av tre rom eller mer. Dette betyr mange har flere soverom som kan ligge langt fra røykvarsleren, sier Granquist.

Men administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening er bare delvis enig med Storebrand. Gangen rett utenfor soveromsdøren er viktig, men det er også stuen.

- Røykvarseleren bør være der det oppstår flest branner, sier han.

Selv har han røykvarsler på barnerommene, men ikke på de voksnes soverom.

Husk barnerommet

Ifølge sikkerhetsbutikken Trygg og Sikker bør røykvarslere plasseres umiddelbart utenfor eller inne på soverom. Røykvarsler på barnerommet bør være obligatorisk, mener butikken.

Granquist mener det er viktig å ha røykvarsler på soverommet av flere grunner.

  • Du er som regel våken når du sitter i stuen, befinner deg i gangen eller er på kjøkken eller bad. Når du sover, er du svært utsatt for brann.

TV og elektrisk utstyr

I tillegg har mange både TV, mobilladere og andre elektriske artikler på soverommet. Det øker risikoen for brann, sier han.

Det er forskrifter om at boliger skal være utstyrt med minst en godkjent røykvarsler plassert slik at den høres tydelig på alle soverommene når dører er lukket.

Ifølge butikken Trygg og Sikker betyr dette at utstyret skal lgi minst 60 decibel i alle sove- og oppholdsrom. Dette lydnivået kan sammenlignes med å stå en meter unna en støvsuger.

Røykforgiftning

Ifølge DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) dør de fleste norske brannofrene i egen bolig som følge av røykforgiftning. Det er mest kritisk når folk sover og derfor legges det stor vekt på å montere varslerne slik at de vekker folk der de sover.

De fleste trenger mer enn én røykvarsler.